Holandski sud nastavlja suðenje Vildersu

ImageAmsterdamski sud naredio je u utorak da se suðenje antiislamskom
političaru Geertu Wildersu zbog govora mržnje nastavi, odbacujući
njegove tvrdnje da su sudije pristrasne protiv njega.  

Wilders, koji je u pregovorima o formiranju nove konzervativne koalicijske vlade u Holandiji, suočava se s optužbama za poticanje na mržnju protiv muslimana, prenosi AP.

U jednom od svojih članaka, on piše: "Dosta mi je islama u Holandiji, ne dopustimo da se još ijedan musliman ovdje doseli", dodajući: "Dosta mi je Kuran'a u Holandiji: Zabranite tu fašističku knjigu".

Njegov slučaj poteže pitanja u vezis granicom slobode izražavanja i toga da li takve izjave idu toliko daleko da škode pravu muslimana da prakticiraju svoju vjeru slobodno i u miru.

Na početku suðenja u ponedjeljak, Wilders je izjavio da govori za više od milion holandskih glasača, i da neće povući nijednu jedinu riječ. Potom se pozvao na svoje pravo na šutnju i odbijao je da odgovara na pitanja sudija.

Nakon što je predsjedavajući sudija Jan Moors dao očigledno kritičnu primjedbu, Wilders je zatražio da on bude smijenjen.

Moors je odgovorio Wildersu kako izgleda da je "dobar u davanju izjava, ali onda izbjegava raspravu" koje one izazovu. 

Wilders se usprotivio, rekavši kako njegov komentar pokazuje da Moors ima negativno mišljenje o njemu i da je tip osobe koja podmetne vatru i potom pobjegne.

Posebno sudsko vijeće je sazvano kako bi razmotrilo zahtjev za smjenom sudije.

Predsjedavajući tog vijeća, sudija Frans Baudin, izjavio je da je Moorsova izjava "nesretno formulisana", ali da je standardna procedura suda da ispituje osumnjičenog kada on izabere da se brani šutnjom.

On je naredio novo suðenje u srijedu.

Wilders je izgledao razočarano i konsultovao se nakratko sa svojim advokatom prije nego što je napustio sudnicu kratko mašući svojim pristalicama u galeriji za javnost.

Ukoliko bude osuðen on bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do godinu dana, iako je više vjerovatno da će biti kažnjen globom. On bi mogao zadržati mjesto u parlamentu bez obzira na ishod suðenja.

Suðenje se dešava u vrijeme kada je Wilders bliže nego ikada ostvarenju mnogih od svojih političkih ciljeva.

Wildersova Slobodarska stranka pristala je da podrži novu vladu koja bi trebala krajnje tijesnu većinu u parlamentu ovog mjeseca.

U zamjenu za Wildersovu podršku, njegovi politički saveznici obećali su odbiti zahtjeve većeg broja tražioca azila i smanjiti imigraciju iz nezapadnih zemalja na polovinu.

Oni takoðer planiraju prisiliti nove imigrante da plate svoje obavezne časove za stjecanje državljanstva.

Izvor: Fena