Evropski parlament donio odluku o ukidanju viza za BiH i Albaniju

Evropski parlament podržao je danas prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine graðanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

Članovi EP-a su prihvatili inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su ove dvije zemlje ispunile uslove u oblasti sigurnosti, borbe protiv ilegalne migracije i kriminala, objavio je Evropski parlament.

Vizna liberalizacija omogućit će graðanima koji imaju biometrijske pasoše da u EU provedu do tri mjeseca.

Podsjetimo, 30. novembra 2009. EU je odlučila ukinuti vize graðanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, a ta odluka je stupila na snagu 19. decembra prošle godine. U to vrijeme BiH i Albanija još uvijek nisu bile ispunile potrebne uslove.

U maju je, pak, zaključeno da je postignut veliki napredak i Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope je predloženo da podrže ovaj prijedlog prije kraja ove godine.

Prijedlog poslanice Tanje Fajon prihvatilo je 538 poslanika, 47 ih je bilo protiv, a 41 uzdržanih.

Vijeće Evrope o ovome bi trebalo raspravljati u novembru.

Odluku Evropskog parlamenta prvi je podzdravio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, istakavši: "Odluka Evropskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH kako bi svi kriterijumi za ukidanje viza bili dostignuti. Ispunjavajući zahtjevne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pokazali smo da je moguće napraviti pozitivnu atmosferu i demonstrirati punu odgovornost za ovaj proces, čiji je uspješan ishod od ogromnog značaja za graðane u Bosni i Hercegovini. Stavljanje BiH na ‘bijeli šengen’ bit će prva konkretna korist za graðane BiH u procesu integracija u EU i predstavljaće podstrek evropskoj ideji unutar zemlje. U suprotnom, ova ideja u BiH bi slabila, što ne bilo od koristi ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji."

Izvor: Sarajevo-x.com