Okrivljeni za paljenje Bajrakli džamije negirali krivicu

Sedmorica od dvadeset okrivljenih za učešće u neredima tokom kojih je
sredinom marta 2004. godine u centru Beograda zapaljena Bajrakli džamija
negirali su danas krivicu na suðenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Okrivljeni Ljubomir Stanković, koji je optužen i za kraðu 50.000 evra iz džamije, negirao je delo koje mu se stavlja na teret, dodavši da nije učestvovao u neredima tokom kojih je zapaljena džamija.

On je ispričao da je te večeri iz radoznalosti došao na oko 200 metara od džamije, gde je stajao oko desetak minuta, nakon čega se vratio kući.

Stanković je naglasio da tada nije video nijedno uniformisano lice i da nije ni legitimisan.

Okrivljeni Aleksandar Stević koji je sa Milanom Marijanovićem, Vojislavom Majstorovićem, Draganom Mijatovićem i Urošem Jovićem, danas izneo svoju odbranu, rekao je da su se njih četvorica te večeri oko pola sata posle ponoći našli u centru grada, nakon čega su se uputili do džamije.

"Nisu ni videli džamiju"

"Prošli smo pored policajaca koji su stajali kod pumpe na Kalemegdanu i približili se na oko 200 metara od džamije", rekao je Stević, naglasivši da sa tog mesta nisu mogli ni da vide džamiju.

On je ispričao da ih je tek u povratku policija legitimisala i fotografisala.

"Nijedan kamenčić nisam podigao sa zemlje, a kamoli nešto više", naglasio je Stević.

"Učlanio se u teretanu"

Adam Nišević, jedan od optuženih, istakao je da tog dana nije ni dolazio u centar grada.

"Te večeri sam se učlanio u teretanu, o čemu imam i dokaz", dodao je Nišević.

Optužnica Prvog osnovnog tužilaštva tereti ukupno 20 okrivljenih za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", a ovo suðenje je ponovo počelo sredinom maja, kada su optuženi počeli izlaganje odbrane.

Nastavak suðenja predviðen je sa sredu, 3. novembar, kada svoju odbranu treba da iznese Bojan Horvatin osuðen na 30 godina zatvora, zbog ubistva navijača FK "Voždovac" Bojana Majića u vozu 2006. godine

U dosadašnjem toku suðenja okrivljeni su negirali su delo koje im se stavlja na teret, a meðu njima je i MIloš Radisavljević Kimi, voða navijača

Partizana, koji je osuðen na godinu i četiri meseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.