Halal hotelske sobe

ImagePočevši od 2011, hoteli u Bruxellesu mogli bi dobiti halal oznaku. Bez
porno kanala, bez svinjetine, ali sa Kur'anom, postekijama i kibletnamom
koja pokazuje pravac prema Meki. Oznaku će dobiti BECI (Bruxelles
poduzeća, trgovine i industrije), s početkom u 2011, i kao takav je prvi
u Evropi.

"Cilj je u početku dodijeliti oznake sobama po etažama. Ali mi ne isključujemo da bi kasnije mogli imati vrstu"Omni-halal "oznake za cijele hotele, koji , izmeðu ostalog, imaju odvojene bazene, ", kaže Bruno Bernard , savjetnik BECI- ja.

Bernard kaže da se pažnja posvećuje svim detaljima. Na primjer, ne bi trebalo biti moguće dostaviti sendvič sa šunkom greškom u halal sobu, a hotel bi trebao osigurati nepostojanje prostitucije u svojim prostorijama.

Na pitanje da li je ovaj koncept naišao na otpor Bernard je  za La Libre Belgique  izjavio: "Kada idete na odmor u Egipat ili Tursku, sretni ste jer možete piti na miru pivo u hotelskom baru. Halal sobe u Bruxellesu su jednostavno isto.“

Nekoliko hotela, uključujući i neke u vlasništvu graðana Perzijskog zaljeva, pokazali su interesovanje.

To nije BECI- jev prvi korak na halal tržištu. Bruno Bernard kaže da je to veliko tržište, ali s vrlo malo igrača, a nedavna studija pokazala je da 17% stanovnika Bruxellesa jede halal. U martu BECI je pokrenuo halal certifikat za industrijske proizvode, a bio je strogo kritiziran zbog toga, s komentarima poput da ‘BECI puže ka islamizaciji društva“.

Olivier Willocx, BECI izvršni direktor, kaže da je projekt bio neshvaćen. On pojašnjava da je certifikat namijenjen za nemesne proizvode za izvoz, a ne za lokalno tržište. Htjeli su osigurati transparentnost u ovom području. Postoje neki ‘certifikatori’ koji naplaćuju 20.000 eura za uvjerenja koja ne priznaju svi, a tu je i prijevara. Proizvodi su predstavljeni kao halal, bez toga da su zapravo halal.

Izvor: IslamBosna.ba