13 puta – ne facebooku

ImageSa društvenim mrežama je kao sa američkim inspektorima: sve što kažete
ili podatke koje objelodanite mogu biti upotrijebljeni protiv vas.
Korisnici društvenih mreža  moraju znati koje sve podatke nije poželjno
stavljati na, recimo, mrežu Fejsbuka i o tome iscrpno obavještava portal
hrvatskog Jutarnjeg lista

Vlasnik Fejsbuka i novopečeni dolarski milijarder Mark Cukenberger tvrdi da da je neslužbena misija Facebooka da svijet napravi otvorenijim i povezanijim. No, postoje granice do kojih bi trebali biti otvoreni pri dijeljenju informacija o sebi drugima

Vaš profil na Facebboku gledaju vaši šefovi, poslovni partneri, možda budući partneri i kolege, kao i neki ne baš dobronamjerni ljudi. Ma koliko god podesili postavke privatnosti na profilu, sigurno postoji neko koga ste predvidjeli "limitirati" ili fotografija koju možda i niste trebali postaviti u fotoalbum.

Osim toga, ako vaš prijatelj sazna neku informaciju, onda lako procuri i do onog kome baš i niste najdraži.

Evo stvari koje bi trebali izbjegavati dijeliti na Facebooku:

1. Datum i mjesto roðenja: Lako je doći do JMBG-a i tako do brojnih ličnih podataka, naročito imovinskih, koji mogu biti predmet zloupotreba.

2. Majčino djevojačko prezime: Često pitanje kod e-mail računa je upravo vezano za to, a tako se može otvoriti „pandorina kutija“ svih personalnih računa.

3. Kućnu adresu: Jedna od najčešćih grešaka koje mogu biti i najskuplje  – ostavite li status da vas nema kod kuće, laka ste meta za lopove.

4. Duža putovanja: Takoðe su izvanredan mamac za lopove koji mogu čak i birati dan kada će vas orobiti.

5. Lokacija: Facebook Places vam omogućuje da se prijavite na lokaciju, što netko može iskoristiti protiv vas, naročito ako ste negdje u vrijeme radnog vremena.

6. Nepodobne (provokativne) fotografije: fotografije s pijanke vam sigurno nisu potrebne za internetsku arhivu. Ars Technica nedavno je otkrila da serveri Fejsbuka mogu pohraniti obrisanu fotografiju na neodreðeno vrijeme. Iz Fejsbuka su potvrdili kako netko tko je sačuvao URL adresu fotografije, može doći do nje iako je ona izbrisana.

7. Telefonski broj: Stručnjak za razvoj Tom Skot napravio je aplikaciju Evil koja prikazuje telefonske brojeve objavljene bilo gdje na Fejsbuk.

8. Razna priznanja: Ne žalite se kako niste ništa radili na poslu, kako ste se naduvali ili vozili pijani… Postoje slučajevi koje su ljude doveli do zatvora upravo zbog slobode izražavanja u statusima.

9. Odbrojavanje do godišnjeg: Još jedna greška koja može da vam olakša novčanik i predstavlja finu pripremu za lopove.

10. Ime vaše djece: Olakšana kraða identiteta.

11. Opasni hobiji: Osiguravajuće kuće nekad vam neće priznati ozljedu ako saznaju da se bavite opasnim hobijima, jer će smatrati kako ste u rizičnoj grupi i kako ste ozljedu dobili zahvaljujući upravo tom hobiju.

12. Fotografije stana: Nikada ne otkrivajte što sve imate u stanu, nekom se možda svidi baš to što je kod  vas.

13. Profil koji se može javno pretražiti: Podesite postavke sigurnosti kako vas tražilice ne bi mogle indeksirati i svim radoznalima pružiti informacije o vama.

Izvor: Analitika.me