Novi štrajk u “Iskra metalu”

Trojica od 12 štrajkača, invalida rada "Iskra-metala" iz Novog Pazara,
zatvorili su se u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika, tražeći
zaostale plate.

Oni su se zatvorili nakon održane konferencije za novinare, navodeći da od tog trenutka odbijaju svaki kontakt sa javnošću.

"Sa spoljnim svetom prekidamo svaki kontakt. Pripremili smo i nekoliko flaša benzina i spremni smo da uradimo najgore. Očekujemo da nam se pridruže i ostali štrajkači invalidi rada ‘Iskre-metala'", rekao je jedan od štrajkača Halko Društinac.

Štrajkači traže isplatu 20 plata i isplatu razlike u ličnim dohocima od 1991. do 2003. godine.

Štrajkači su istim povodom prošle nedelje proveli 27 sati vezani lancima za most u centru Novog Pazara.

Pre zatvaranja vrata prostorija Udruženja tekstilnih radnika Društinac je novinarima kazao da nema nikakvih informacija o štrajkaču Mehdiji Vejseloviću, za koga tvrde da je nestao u petak uveče na beogradskoj autobuskoj stanici.

"U petak smo bili u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja da pregovaramo oko isplate dugovanja, meðutim nikakav dogovor nismo postigli. Kada smo pošli za Novi Pazar, na autobuskoj stanici Vejselović je nestao dok smo kupovali karte", rekao je Društinac.

Iz novopazarske policije su agenciji Beta rekli da rodbina Vejselovića nije prijavila njegov nestanak, a da je po proceduri ona u obavezi to da učini da bi počela potraga za njim.

Vejselovićev sin Adnan rekao je da je njegov otac dobro i da nije tačno da je nestao.

"Mediji objavljuju gluposti i laži da je moj otac nestao, molim vas, prestanite to da radite", rekao je on.

Preduzeće "Iskra metal" je u stečaju od 2005. godine, a 2009. godine je privatizovano. Meðutim, novi vlasnik nema nikakve obaveze prema bivsim radnicima, a predstavnici gradske vlasti su do sada više puta izjavljivali da ne mogu da im pomognu.