NeBošnjak i neAlbanac – preduslov za rad u crnogorskoj policiji

Desetak bivših pripadnika Granične policije u Rožajama, koji su u
poslednjih dvadesetak meseci ostali bez posla, optužili su nadležne da u
tom odseku sistematski otpuštaju Bošnjake-Muslimane i Albanace.

– Za to vreme, u službu su primani mahom pravoslavci koji nisu dobijali otkaze – bila je jedna od tvrdnji koje su u ime svojih kolega izneli Hamdo Murić, Rešat Kalač, Enver Dacić, Nedžad Kuč i Irfan Dacić.

– Kada smo u Bogajama spuštali trobojku i sa ponosom podizali crnogorsku zastavu u graničnoj policiji je radilo oko 70 Muslimana-Bošnjaka, a oko 20 pravoslavaca. Danas brojke govore u prilog našim tvrdnjama, pa u jedinici koja broji oko 130 policajaca ima više od 100 pravoslavaca, a oko dvadesetak Muslimana-Bošnjaka i jedan Albanac – izjavili su u ime svojih kolega.

Posle teških reči petorice bivših graničara, reagovala je Bošnjačka stranka Crne Gore koja je najavila da će od nadležnih tražiti da se „preispitaju slučajevi otpuštanja radnika Granične policije“.

Oni traže da se tačno utvrdi po kojem se kriterijumu to sprovodi, zbog objektivne sumnje da se radi o tendencioznoj pojavi, na štetu pripadnika policije bošnjačke i albanske nacionalnosti.

– Insistiraćemo da se ovaj slučaj ispita jer je reč o veoma osetljivom pitanju, posebno zbog toga što se radi o instituciji u kojoj je i do sada bila jasno uočljiva nesrazmerna zastupljenost pripadnika manjinskih naroda – saopštava Bošnjačka stranka. – Mi smo u više navrata tražili preispitivanje sličnih pojava u Upravi policije, ali nam je iznošeno opravdanje da je reč o racionalizaciji, kao i uveravanje da u tome nema diskriminacije.

– Ukazujemo da je nesrazmerna zastupljenost očigledna i u rukovodećem kadru policije u opštinama, odnosno područjima u kojima pripadnici manjinskih naroda žive u većinskom ili značajnijem procentu – saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

STRUČNOST REFERENCA

– U UPRAVI policije nema nikakvog podvajanja niti zapošljavanja na verskoj, nacionalnoj ili političkoj osnovi. Osnovni kriterijum za zapošljavanje je stručna referenca, tako da ne stoje ocene o bilo kakvom favorizovanju, po bilo kom osnovu.

Ovo je za „Novosti“ izjavila portparol Uprave policije Crne Gore, Tamara Ralević, naglašavajući da će javnost ako za to bude bilo potrebe, biti obaveštena o razlozima otpuštanja sa posla nekih pripadnika Granične policije, odnosno sa činjenicom da su mnogima od njih istekli ugovori o zapošljavanju.

Izvor: Sandzaklive.rs