Nesavjesni nastavnici

Roditelji A. H. (13) Mumeir Mahmuti i Azra Habibović optužili su u sredu
nastavnike i osoblje Osnovne škole "Bratstvo" u Novom Pazaru jer 23.
novembra, na času fizičkog vaspitanja, nisu hteli da pomognu njihovom
sinu, koji je tada teško povreðen. Otac i majka navode da u školi
učeniku šestog razreda nisu hteli ni da pruže prvu pomoć i da danima
pokušavaju da zataškaju ceo slučaj.

– Naše dete je u fiskulturnoj sali udarilo glavom u zid, polomilo je dva zuba i doživelo je teške komplikacije i traume, još se leči, ima bolove i ne može noću da spava. Po našim informacijama, gurnuo ga je drugi učenik P. G., umesto da mu odmah pritekne u pomoć, njegov nastavnik je, kad mu je naš sin pokazao krv i polomljene zube, počeo na njega da viče. Nisu reagovali ni drugi nastavnici, niti bilo ko od osoblja škole. Kod lekara ga je odvela drugarica iz razreda. Osim razrednog starešine, niko nas iz škole nije pozvao da pitao: šta je sa detetom – tvrdi Mahmuti i naglašava da je obavestio nadležne inspekcijske službe, policiju i druge državne organe, i da čeka njihovu reakciju.

Roditelji navode da je A. H. i prošle godine, takoðe na času fizičkog, teško povreðena noga. Ni tada, navodno, nije ništa preduzeto.
Direktor Osnovne škole "Bratstvo" Dejan Kulundžić tvrdi da mu je žao što je došlo do povrede, da se slučaj još detaljno ispituje i da niko u školi ništa ne zataškava.

– Uzeli smo izjave nastavnika fizičkog, razrednog starešine, pedagoga i 60 učenika koji su tada bili u fiskulturnoj sali. Obavestili smo inspekciju, školsku upravu i policiju. Za dva-tri dana slučaj će biti kompletiran, do tada ćemo znati kako je došlo do povrede, da li je bilo propusta i koga treba kazniti – kaže Kulundžić.

Direktor dodaje da nije tačno da nastavnik i drugo osoblje nisu hteli da pomognu učeniku. On objašnjava da je dečaka kod lekara odvela drugarica iz razreda jer se mislilo da je u pitanju lakša povreda, a nastavnik je imao čas.

Škola "Bratstvo" važi za jednu od najboljih u Novom Pazaru. Nedavno je ugostila ministra Mlaðana Dinkića i ambasadore deset evropskih zemalja. 

Izvor: Sandžaklive.rs