Uhapšen u SAD-u zbog genocida u Srebrenici

U SAD-u je uhapšen Mlaðen Cvijanović (46), kojeg američki tužioci terete
bosanskog Srbina uhapšenog u Milwaukeeju, da je lagao kako bi dobio
izbjeglički status u SAD-u.

Tužioci navode da je Cvijanović zatajio službovanje u policijskim snagama Republike Srpske koje su učestovale u genocidu u Srebrenici.

Mlaðen Cvijanović, koji je živio u Milwaukeeju od 2003., optužen je za imigracijsku prevaru.

Bude li proglašen krivim, očekuje ga kazna do 10 godina zatvora i vjerojatna deportacija, izvijestili su američki mediji.

Prema podacima Ujedinjenih naroda i bosanskih policijskih snaga Cvijanović se 1993. pridružio policiji Republike .

Dokumenti ne upućuju da se Cvijanović sumnjiči za direktna ubistva.

Meðutim, prema zakonima SAD-a, svako ko je naredio, poticao, pomagao ili na drugi način progonio bilo koje osobe zbog svoje rase, vjere ili nacionalnosti ne može se smatrati izbjeglicom.

Tužilaštvo BiH bez informacija o Cvijanoviću: Tužilaštvo BiH nije moglo saopštiti da li je Kako javlja Justice report Mlaðen Cvijanović, koji je uhapšen u SAD-u zbog kršenja imigracionih propisa, osumnjičen za zločine u Srebrenici.

Cvijanovića, koji je živio u Milwaukeeju, američke vlasti optužile su zbog prikrivanja činjenice da je u julu 1995. godine bio pripadnik jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici.

“Ne možemo da komentarišemo hapšenje, jer je u pitanju kršenje američkih propisa. A da li se radi o osumnjičenom, Tužilaštvo će o tome naknadno obavijestiti javnost”, rekli su u Tužilaštvu BiH.

Kako su prenijeli američki mediji, Cvijanovićev advokat Jeffrey Jansen izjavio je da su tužioci u Milwaukeeju odgodili za petak ročište o pritvoru, kako bi imali vremena da stupe u kontakt sa tužiocima u BiH.

U Tužilaštvu BiH nisu mogli potvrditi da li su im se obratili tužioci iz SAD-a u vezi sa hapšenjem Cvijanovića.

U Ministarstvu pravde BiH kazali su da im nije stigao nikakav dopis u vezi sa ovim hapšenjem.

Ukoliko bude osuðen za kršenje američkih imigracionih propisa, Cvijanovića očekuje kazna do 10 godina zatvora i najvjerovatnije mu slijedi deportacija.

Prema pisanju medija, Cvijanović se 1993. pridružio policiji bosanskih Srba, koja je pomagala vojnim snagama tokom napada na Srebrenicu 1995. godine.

“Tužioci navode da je Cvijanović izjavio inspektorima da je njegova jedinica bila raporeðena sedam dana u Konjević Polju, kako bi zaustavili prolazak muslimana kroz to područje. Dokumenti ne ukazuju da je Cvijanović lično osumnjičen za ubistva”, navodi se u izvještaju agencije Associated Press.

Vlasti SAD-a do sada su pravosudnim organima BiH isporučile nekoliko osoba zbog zatajivanja učešća u oružanim snagama tokom rata u BiH.

Radi se o Neði Ikoniću, kojem se trenutno sudi za genocid u Srebrenici, Zdravku Božiću, pravosnažno osloboðenom optužbi za zločine u tom gradu, Mladenu Blagojeviću, koji je zbog zločina u istom gradu osuðen na sedam godina zatvora, te Marku Boškiću, koji je nakon priznanja krivice osuðen na 10 godina zatvora.

Izvor: FENA