Vikiliks: Na redu je Guantanamo

ImageSljedeće objavljivanje dokumenata na internet stranici "Wikileaks" moglo
bi biti povezano sa američkim vojnim zatvorom na Kubi Gvantanamo i
pojedini zvaničnici strahuju od objavljivanja dokumenta koji potvrðuju
da su pojedini zatvorenici osloboðeni, uprkos procijeni da još
poredstavljaju opasnost.

 Analitičari navode da bi objavljivanje dokumenata sa sličnim sadržajem moglo da predstavlja novu "sramotu" po administraciju američkog predsjednika Baraka Obame, koja je već nezadovoljna zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša, u vrijeme kada Vašington pokušava da ispuni obećanje da će Gvantanamo biti zatvoren, a da će strani optuženici za terorizam biti osloboðeni ili prebačeni negdje drugdje.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji, rekao je svojim kontatima u medijima da posjeduje veliku količinu izvještaja američke vlade o zatvorenicima u Gvantanamu.

"On ima lične dosijee od svakog zatvrenika u Gvantanamu", rekla je jedna osoba koja je nešto ranije bila u kontaktu sa Asanžom.

Zvaničnici iz Pentagona i američkih obavještajnih agencija nisu imale nikakav komentar na ovaj izvještaj.

Nekoliko izvora oiz američke vlade izjavilo je da postoji zabrinutost da bi u Asanžovom materijalu moglo da bude i veoma osjetljive "procijene prijetnje" američkih obavještajnih agencija da bi se odreðeni zatvorenici mogli vratiti militantnim aktivnostima ukoliko bi bili osloboðeni.

Nije poznato koji bi period pokrivali dokumenti o Gvantanamu, a koje posjeduje "Wikileaks". 

Izvor: FENA