Azerbejdžan rekonstruiše novopazarski Kulturni centar

Ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov najavio je danas u
Novom Pazaru da će ambasada ove zemlje investirati 120 hiljada evra u
kompletnu adaptaciju velike dvorane Kulturnog centra u ovom gradu.
Prema planovima rekonstrukcija ove dvorane biće završena do proljeća naredne godine.

Hasanov je rekao da će ova sredstva biti uplaćena krajem januara iduće godine na račun grada, zahvaljujući inicijativi ministra Rasima Ljajića, sa kojim je i boravio u posjeti Novom Pazaru.

“Naša saradnja se neće završiti na ovome, jer ćemo u najskorije vrijeme dovesti u vaš grad predstavnike Privredne komore koji će se upoznati sa mogućnostima i socio-ekonomskim projektima ovog kraja. Donesli smo odluku i da jednoj školi iz Novog Pazara stalno pružamo pomoć i podršku, u smislu modernizacije i onoga što je potrebno ðacima”, rekao je Hasanov.

On je dodao da su ove dvije odluke rezultat strateško partreskih odnosa Srbije i Azerbejdžana.

“Srpski i azerbejdžanski odnosi se dinamično razvijaju prema strateškom partnerstvu, mnogostrano i u isvim pravcima. Tokom posljednjih šest mjeseci 11 puta se povećala robna razmjena izmeðu Srbije i Azerbejdžana. Politički odnosi su nam na zavidnom nivou, a moramo da uložimo napore da podignemo ekonomske odnose”, rekao je Hasanov.

Ministar Ljajić je zahvaljujući Hasanovu na ovoj donaciji ocijenio da će rekonstrukcija Kulturnog centra značiti mnogo za Novi Pazar.
“Više od 35 godina ovde nije ništa uraðeno, cio kultirni život grada se dešavao u ovoj sali sa stolicama koje predstavljaju više muzejski eksponat nego što imaju neku upotrebnu vrijednost. Kulturne manifestacije treba da budu simbol ovog grada, s obzirom na potencijale koje on ima”, rekao je Ljajić.
Hasanov je tokom boravka u Novom Pazaru razgovarao sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem, a posjetio je Kulturni centar, muzej Ras i fabriku džinsa “Menus”.

Izvor: RadioStoPlus.com