SDP i SDA formirale koaliciju i promijenile vlast u Sjenici

Novu vladajuću većinu od danas u Sjenici čine Stranka demokrtaske akcije
Sandžaka (14 odbornika), Sandžačka demokratska partija (8 odbornika),
Liberalno demokratska partija (2), Demokratska partija (2) i
Socijalistička partija Srbije (1).

Opoziciju će sada u ovoj opštini činiti Demokrtaska stranka Srbije, Nova Srbija, Srpska radikalna stranka, koje su do jučer bile na vlasti, kao i Narodni pokret Sandžaka i Grupa graðana Mensura Gičevića.

Dužnosti su razriješeni Momir Kovačević (NS) dosadašnji zamjenik predsjednika SO i Veroslav Karličić (DSS) dosadašnji zamjenik predsjednika opštine, a na njihova mjesta su imenovani Dijana Šiljković (DS) i Hazbo Mujović (SDA).

SDA je dobila i dva mjesta pomoćnika predsjednika, na koja su imenovani Muhedin Fijuljanin i Senad Mahmutović.

Odbornici Skupšrine su u skladu sa stvarenjem nove vlaðajuće većine smijenili i dosadašnje direktore svih javnih preduzeća i ustanova koja su pod ingerencijiom opštine.

Novi direktor Turističke organizacije je Murat Garibović, Ustanove za sport Mirsad Hodžić, Ustanove za kulturu Ermedin Kolašinac, Gradske biblioteka Mustafa Baltić, dok će direktori JKP Vrela, JKP Seoski vodovodi i Direkcije za urbanizam biti naknadno imenovani.

Veroslav Karličić, smijenjeni zamjenik predsjednika opštine, smatra da je ova promjena vlasti u Sjenici „štetna za kadrove sa srpske liste“, dok je Momir Kovačević, smijenjeni zamenik predsjednika SO, za govornicom rekao da je riječ o „diskriminaciji nad Srbima i da su smjene na nacionalnoj osnovi“.
Muriz Turković, predsjednik opštine Sjenica demantuje takve tvrdnje navodeći da je do promjena došlo „da bi se izbjegao preveliki uticaj malih partija i zarad interesa svih graðana”.

Ovo je četvrti put, od izbora 2008. godine, da se mijenja struktura vladajuće većine u sjeničkoj skupštini.

Kako Sandžak PRESS nezvanično saznaje, razlog zbog kojeg opštinski ogranak LDP-a u Sjenici učestvuje u vlasti je taj što SDP posjeduje mandate dvojice LDP-ovih odbornika.

Izvor: SandzakPRESS.net