Hakeri srušili stranicu Interpola

Kao odgovor na gašenje Megauploada, Anonymousi su ranije oborili stranice CIA-e, FBI i ministarstva pravde SAD.

Hakerska grupa Anonymous srušila je u subotu Interpolovu internet stranicu, samo dan pošto su onesposobili stranicu američke tajne službe CIA.

Članovi pokreta Anonymous i njihove pristalice su u subotu demonstrirali širom svijeta, upozoravajući na štetnost sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA).

Pristalice grupe su u posljednje vrijeme pokrenule akcije na internetu širom svijeta, rušeći stranice državnih institucija, političkih stranaka i meðunarodnih organizacija koje okrivljuju za gušenje sloboda i demokratije.

Hakerska grupa je prethodnog mjeseca nakratko onesposobila za rad stranice ministarstva pravde SAD i FBI-a, u znak osvete zbog gašenja jedne od najvećih stranica za razmjenu datoteka Megaupload.

Anonymous postoje od 2008. godine i predstavljaju neformalnu grupu na internetu koja se bori protiv web cenzure i često se smatra nasljednikom Wikileaksa.

Ova hakerska grupa je u petak i subotu oborila i stranice Ureda hrvatskog predsjednika, zbog njegovog pružanja podrške spornom zakonu ACTA.

Izvor: Al Jazeera i agencije