Teror nad muslimanskom manjinom u Mijanmaru

UN: Sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije u Mijanmaru  

NEW YORK

Glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Martin Nesirky
na konferenciji za novinare govorio je o sukobima izmeðu muslimanske
manjine i budista u Mijanmaru. On je istakao da „UN sa zabrinutošću
prati razvoj situacije u toj zemlji“. Nesirky je naglasio da je riječ o
relativno novom problemu i da UN još uvijek ne raspolaže relevantnim
činjenicama i informacijama o ovim tužnim dogaðanjima.

„Istina je da su UN-ovi posmatrači uhapšeni od strane mijanmarskih vlasti. Naš regionalni koordinator je uputio upit vladi Mijanmara, ali do sada nismo dobili nikakav zvanični odgovor“, kazao je Nesirky dopisniku agencije Anadolija.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a je istakao da će UN nastaviti sa praćenjem situacije u Mijanmaru, iako je trenutna mreža informacija veoma slaba.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Ramin Mihmanperest je izjavio da su napadi na mijanmarske muslimane zabrinjavajući i da se ova situacija mora hitno istražiti. On je pozvao meðunarodnu zajednicu i Organizaciju islamske kondferencije da hitno poduzmu neophodne aktivnosti po pitanju krize u Mijanmaru.

Mihmanperest je napomenuo da su vjerske slobode zagarantirane meðunarodnim pravnim normama i uputio poruku mijanmarskoj vladi da se od nje očekuje da zaštiti tamošnje manjinske zajednice muslimana. On je kazao da će iranski parlament sljedeće sedmice održati sjednicu na kojoj će biti raspravljano o mijanmarskoj krizi. Za to vrijeme fotografije i videozapisi agencije Anadolija svjedoče da patnje mijanmarskih muslimana traju danima.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu telefonom je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Bangladeša Dipuom Monijem. Od agencijskih izvora saznaje se da je Moni informisao Davutoglua o trenutnoj situaciji u Mijanmaru i situaciji u kolektivnim smještajima u pograničnom pojasu izmeðu Bangladeša i Mijanmara, u kojem su smještene hiljade mijanmarskih muslimana.

Izvor: AA