“Šamar” Dodiku

Visoki predstavnik za Bosni i Hercegovinu Valentin Inzko reagirao je
danas na intervju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u
srbijanskom "Euroblicu", u kojem je on, izmeðu ostalog, izjavio da je
"Republika Srpska država i da je BiH okov za RS".

Dodik je u jučer objavljenom intervjuu ponovo iznio niz prijetećih stavova, naglasivši da na "Balkanu postoje dvije srpske države i da je, pored Srbije, RS sigurno jedna od njih".

"U svojstvu konačnog autoriteta u pogledu tumačenja Daytonskog sporazuma, sukladno Aneksu 10, želim nedvosmisleno pojasniti nekoliko stvari.
Postoji samo jedna država na teritoriji BiH, a to je upravo BiH. Ustav BiH je apsolutno jasan u tom pogledu; štoviše, ova činjenica je navedena u preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava. Suverena država BiH primljena je jednoglasno u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine. Ustav, takoðer, apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države BiH", navodi se u Inzkovoj izjavi. 

Nadalje, istakao je Inzko, Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav „suverenitet” entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti.

"Pored toga, Daytonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu po kojoj bi RS mogla da bude država u budućnosti. BiH nije državna zajednica, niti je unija država. BiH je jedinstvena, suverena država čija je sadašnja unutrašnja struktura utvrðena Daytonskim mirovnim sporazumom. Državne zajednice su postojale u svijetu, ali one su strukturirane veoma različito od BiH. Za razliku od BiH, ustavni karakter, na primjer, sada nepostojeće Državne zajednice Srbije i Crne Gore, veoma jasno je definirao jedinice u toj zajednici kao „države”. Nigdje u meðunarodnom ili domaćem pravu entiteti u BiH nisu definirani kao „države”. Suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni dužnosnici pravno su neosnovane, činjenično netačne i destabilizirajuće", naveo je visoki predstavnik za BiH. 

Takve problematične izjave, dodao je Inzko, stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih zvaničnika RS da poštuju ustavni poredak BiH, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a time i Mirovni sporazum.

"Besmisleno je i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH koji su tako jasno definirani Daytonskim mirovnim sporazumom. Umjesto toga lideri ove zemlje treba da se okrenu budućnosti, tako što će napraviti promjene koje graðani ove zemlje žele da vide – nova radna mjesta, brz ekonomski razvoj, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine prava, modernizaciju zemlje i već dugo očekivane pomake u pravcu ostvarenja uslova za članstvo u EU i NATO savezu", konstatirao je Inzko.

Političari, naveo je na kraju izjave Inzko, treba da se koncentriraju na ova važna pitanja i da rade u korist graðana, umjesto da podižu tenzije osporavanjem ustavnog poretka u zemlji.

"Kada je riječ o Daytonskom sporazumu, ja sam konačni autoritet za njegovo tumačenje, u skladu s Aneksom 10 Mirovnog sporazuma", zaključio je Vanetin Inzko. 

Izvor: Anadolija