Više od 11.000 Sirijaca prebjeglo u 24 sata

Image

Blizu 8.000 izbjeglica, koje traže spas od rata u Siriji, prebjeglo je u
Tursku u posljednja 24 sata, objavilo je tursko Ministarstvo vanjskih
poslova u petak, čime se broj izbjeglica u ovoj državi povećao na blizu
120.000.

Agencija Reuters javlja da je, prema podacima UNHCR-a, sa sirijske na teritorije okolnih država (Turska, Jordan, Liban) prešlo više od 11.000 osoba, čime je "egzodusom iz Sirije" otišlo više od 408.000 osoba.

Turska agencija Anadolija je objavila kako je grupa od 26 sirijskih vojnika, meðu kojima su dva generala i 11 pukovnika, takoðer, prebjegla na tursku teritoriju zajedno sa članovima svojih porodica.

Anadolija navodi kako je ukupno 71 osoba stigla u tursku pograničnu provinciju Hatay gdje je zatražila sklonište. Primljeni su u kamp gdje su smješteni vojni prebjezi, meðu kojima ima još nekoliko generala.

U meðuvremenu su nastavljeni sukobi vojske lojalne Damasku i Slobodne sirijske vojske kod grada Ras al-Ayn u sjeveroistočnoj pokrajini Al-Hasaka, što je primoralo vlasti u obližnjem turskom gradu Ceylanpinar da zatvori škole.

Važan prijelaz

Deset osoba ubijeno je u četvrtak u sukobima za grad Ras al-Ayn, arapsko i kurdsko naselje u naftom bogatoj provinciji na sjeveroistoku.

"Prijelaz je važan jer otvara novu vezu prema Turskoj, gdje možemo slati ranjene i opskrbljivati se", rekao je Khaled al-Walid, zapovjednik divizije Raqqa smještene u susjednoj pokrajini.

Dodao je da pobunjenici kontoliraju široko područje uz granicu s Turskom, 80 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, uključujući i cestu koja vodi iz grada Halepa prema Hasaki.

U posljednja tri mjeseca većinom sunitski pobunjenici zauzeli su nekoliko važnih tačaka na granici dugoj 800 kilometara napredujući prema sjeveroistoku, području u kojem živi najveći dio od milion Kurda u Siriji.

Turski zvaničnici su u četvrtak objavili kako su pobunjenici preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom u Ras al-Aynu, ali se okršaji nastavljaju kod zgrade snaga sigurnosti.

U granatiranju istočnog grada Al-Qurriya u petak je poginulo najmanje 12 osoba, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava i okrivila vlasti za napad koje one negiraju da su izvršile.

Sirijska državna televizija je objavila stav jednog zvaničnika koji negira „bombardiranje grada Al-Qurriya“, koji se nalazi u istočnoj provinciji Deir al-Zor, dok je šef opservatorije Rami Abdelrahman za agenciju Reuters izjavio kako se ovo granatiranje desilo iz grada Al-Mayadina, udaljenog deset kilometara.

Humanitarna pomoć

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay ocijenila je u petak "vrlo zabrinjavajućim" priznanje Meðunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) da se ne može nositi sa pogoršanjem humanitarne krize u Siriji.

"Uspijevaju uvijek doprijeti do stanovništva, osim ako im je to stvarno nemoguće. Ta je izjava, stoga, vrlo zabrinjavajuća", izjavila je Navi Pillay u intervjuu osvrćući se na izjavu predsjednika ICRC-a Petera Maurera.

"Operacije se ne mogu provoditi brzo zbog humanitarne situacije u Siriji", kazao je u četvrtak Maurer.

"Puno je mjesta gdje ne dospijeva nikakva pomoć, ne znamo kakvo je ondje stanje niti koliko je osoba u pitanju", dodala je ona.

Pillay je ocijenila "vrlo znakovitim što je ICRC objavio kako nije u stanju provoditi svoje glavne misije".

Visoka povjerenica kritizirala je "neuspjeh" Vijeća sigurnosti UN-a u okončavanju krize u Siriji.

Krvavi sukobi u Siriji u kojima se sukobljavaju snage predsjednika Bashara al-Assada i njegovi protivnici traju više od godinu i po dana, a tokom sukoba sve je veći i broj žrtava.

Izvor: Agencije