Centralna iftarska svečanost IZ, SBK, BNF i BKZ u Novom Pazaru

Image

U petak, 25. ramazana / 2. avgusta, na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru
održan je iftar u okviru manifestacije „Festival islama“ koju su organizirali
Medžlis IZ-e Novi Pazar, Svjetski bošnjački kongres, Bošnjačka nacionalna
fondacija i Bošnjačka kulturna zajednica.

Ovom centralnom dogaðaju prisustvovalo je nekoliko hiljada postača iz Novog Pazara i drugih gradova Sandžaka i dijaspore, ali i veliki broj gostiju iz BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Uz prigodan vjersko-kulturni program hora „Merdžan“, polaznika Škole Kur'ana časnog i hafiza iz Egipta, poslužena je iftarska sofra za sve postače.
Nakon programa prisutnima se u svojstvu domaćina obratio glavni imam Medžlisa Novi Pazar hfz. Irfan ef. Malić, poželjevši im ugodne i berićetne trenutke i zahvalivši se svim donatorima ovog iftara.

Kao specijalni musafiri prisutnima su se obratili i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i predsjednik SBK-a reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić.

U nadahnutom govoru predsjednik Cerić je istakao glavnu pouku ovog Ramazana i karavane Svjetskog bošnjačkog kongresa, proizišlu iz upoznavanja i aktivnog druženja sa Bošnjacima Balkana od Ljubljane do Skoplja:

„Došlo je vrijeme da se priča sa Bošnjacima. Do sadu su samo pričali o Bošnjacima. A sada će svim morati pričati sa Bošnjacima.“

{gallery}festival islama 2013 – np{/gallery}