Amerika spremna  Tri moguća scenarija napada na Bašara al-Asada

Bliski-istokMnoge zapadne vlade ubijeðene su da iza napada hemijskim oružjem u Siriji stoji režim Bašara el Asada. S obzirom da je crvena linija prekoračena, u Bijeloj kući se razmatraju tri moguća scenarija vojne intervencije.

Na stotine mrtvih i preko 3.000 otrovanih – to je po izvještaju organizacije Ljekari bez granica bilans napada hemijskim oružjem, koji je nedavno izveden u okolini Damaska.

U Vašingtonu ne kriju da stratezi već razraðuju opcije za vojnu intervenciju.

Prva opcija predviða uspostavu zone zabrane leta. To podrazumijeva da će Amerikanci iznad odreðenih područja u Siriji onemogućiti prelijetanje bombardera i helikoptera Asadove vojske.

Na taj način, Asadova vojska više ne bi bila u poziciji da iz vazduha vrši napade na ustanike i sirijsku opoziciju. Za pobunjenike bi to bila velika pomoć, smatra Hans-Joachim Schmidt iz hesenske Fondacije za mir i istraživanje ratnih konflikata.

Ruski protiv američkih sistema

Da bi uspostavili zonu zabrane leta, Amerikanci moraju neutralisati sirijsku protivvazdušnu odbranu, ističe Paul Rogers, ekspert za sigurnost britanske Think-Tank organizacije pod nazivom Oxford Research Group. “To bi moglo biti jako skupo a prije svega opasno, zato što je Rusija Siriji obećala isporuku modernih sistema za protivvazdušnu odbranu”, smatra Rogers.

Hans-Joachim Schmidt iz hesenske Fondacije za mir i istraživanje ratnih konflikata s tim u vezi primjećuje: “Ako ih Rusija zaista isporuči, Amerikanci u tom slučaju imaju ozbiljan problem.”

Schmidt smatra manje vjerovatnim scenarijem da će se Amerikanci odlučiti za zonu zabranjenog leta: “To bi Amerikance dublje uvuklo u konflikt a to američka administracija ne želi.”

Osim toga za to je potrebna i saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a i sasvim je sigurno da će Kina i Rusija biti protiv.

Udari raketama na izabrane ciljeve

Druga opcija vojne intervencije bila bi napadi raketama. Ekspert Rogers kaže da ove rakate pogaðaju cilj sa maksimalnim odstupanjem od 20 metara od cilja. “Deset takvih raketa na jedan cilj imalo bi i efekat zaplašivanja”, smatra Rogers.

Tako bi se mogli uništiti vojni ciljevi, kao što su aerodromi, čime bi se oslabila vazdušna vojna flota Bašarovog režima. SAD imaju nekoliko razarača i podmornica u Sredozemlju, s kojih bi se mogli pokrenuti napadi ove vrste. U tom slučaju sirijski vojni avioni ne bi mogli polijetati, ali bi se piste mogle brzo popraviti.

Hans-Joachim Schmidt smatra da je ova opcija najvjerovatnija. To bi po njegovom mišljenju bio efektivan ali ograničen napad, u koji Amerikanci ne bi duboko ulazili.

Isporuke oružja

Treća opcija bila bi pojačana isporuka oružja ustanicima. Službeno, Amerikanci ne isporučuju oružje sirijskoj opoziciji ali preko Turske i Jordana stiže oružje i municija, što finansiraju Saudisjka Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Hans-Joachim Schmidt smatra da je ova opcija manje vjerovatna jer za moderno američko oružje pobunjenici moraju biti dobro obučeni.

dw-world.de