Muftija primio ambasadora Evropske unije

Image

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je 21.11.2013. god. ambasadora Evropske unije Majkla Devenporta i tom prilikom ukazao na nagomilane probleme u Sandžaku i Srbiji koje je neophodno što prije rješavati.

Muftija je istakao da su rješavanje ustavne pozicije Bošnjaka i statusa Sandžaka preduslovi za dugoročnu stabilnost ovog prostora, ukazujući i na važnost rješavanja ekonomskih i infrastrukturnih problema koji doprinose nervozi i beznaðu meðu graðanima.

Ambasador Devenport je iznio očekivanja da će tokom naredne godine početi intenzivni pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji te da će na samom početku pregovora biti najosjetljivije teme, kao što su: pravosuðe, tužilaštvo i diskriminacija. U tim pregovorima biće dosljedno insistirano na konkretnom rješevanju problema i realizaciji projekata iz predpristupnih fondova po vrlo preciznim pravilima, zašta je potrebna saradnja meðu općinama i zajednicama.

Muftija je ukazao da je pored političkih problema, sprega kriminala, politike i pravosuða najveća opasnost za stabilnost i budućnost ovog prostora, ističući da se Beograd i Brisel ne bi smjeli oglušiti o činjenicu da su ministar Rasim Ljajić i njegova Gradska uprava u neposrednoj sprezi sa organizovanim kriminalom.

Sample Image

Informativna služba