Hutba u Hadži Mehovoj džamiji

“Kada bi ljudi znali koja je vrijednost u mjesecu Ramazanu, poželjeli bi da stalno traje”

U petak 04.07.2014. u Haži Mehovoj džamiji u Novom Pazaru, hutbu je održao i džuma namaz predvodio, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija Mevlud-ef. Dudić, na kojoj je govorio o značaju mjeseca Ramazana. On je istakao da u ovim mubarek danima i mjesecu za vjernika, nema veće sreće, nego činiti ibadet.

U ovom ramazanu imaju četiri džume, druga džuma će biti na godišnjicu Genocida u Srebrenici.

Prilika u Ramazanu je da preispitamo sebe, da otklonimo ljutnju od sebe i nervozu, već da dostojanstveno kako i dolikuje postimo mjesec Ramazan, da radimo dobra u skladu sa svojim mogućnostima, poručio je predsjednik Mešihata. On je govorio o dobrima vakifa koji nam ostavljaju vakufe i našim emanetima prema njima.

„Naši vakifi su nam ostavili mnogo vakufskih dobara sagradili nam džamija, imamo se čime ponositi i padati na sedždu. Naše generacije naslijedile su veliki emanet kako održati i unaprijediti vakufe. Poslanik s.a.v.s. kaže: 'Nećete biti istinski vjernici, dok vam džamije ne budu ljepše od vaših kuća'. Ova džamija je dobar pokazatelj da onaj ko nam je ostavio ovu džamiju je na pravom putu.“

Muftija je govorio o svijesti takvaluku o Allahu dž.š., blagodatima mjeseca Ramazana, značaju posta i smiraju koji post daje.

„Nemože musliman bez Ramazana, musliman se raduje Ramazanu, jer samo musliman ima post u Ramazanu. Posti se po osamnaest sati, Allah dž. nas proba iz mjeseca u mjesec,iz godine u godinu, našu iskrenost, naš odnos prema njemu.

Ummetu Poslanika s.a.v.s. ostavljeno je pet stvari u Ramazanu, koje drugima nisu, samo su postači privilegovani sa tih pet stvari. Prva stvar je zadah iz usta postača koji je Allahu dž. ljepši i draži od mirisa miska, druga je da meleki traže oproste za postača sve dok se ne iftari, treća stvar je da Allah dž.š. svakodnevno uljepšava džennet za nas, gdje postači u džennetu imaju posebna vrata Rejan na koja će samo oni ući.

U mjesecu Ramazanu šejtani su povezani tako da ne mogu da naude čovjeku. Peta privilegija je da se u zadnjoj noći Ramazana opraštaju svi grijesi.“ – kazao je muftija Dudić.

Muftija je poručio da post nije glad i žeð već posebna vrsta ibadeta koja nas uzdiže da budemo svjesni svoje vjere. Istakao je da u dovama moramo poći od sebe pa moliti za našu braću diljem dunjaluka koji doživljavaju nepravde nad njima samo zato što su muslimani.