Predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija posjetio predsjednika Mešihata

Image

U petak 04.07.2014. godine, regionalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beogradu, g-din Piter Due, posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, gdje ga je primio predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić. 

Na početku jednočasovnog razgovora, muftija Dudić je gosta detaljno upoznao sa strukturom Islamske zajednice i problemima s kojima se ona suočava. 

Gospodin Due je naglasio da je uloga vjerskih zajednica veoma značajna u društvu i izrazio interesovanje za odnos Beograda prema Sandžaku nakon promjene vlasti. 

Predsjednik Mešihata je istakao da je jedinstvena i jaka Islamska zajednica sa njenim odgojno-obrazovnim sistemom najbolji garant stabilnosti na ovom području, uz nadu da će nova vlast to prepoznati i otpočeti sa rješavanjem nagomilanih problema. 

Predstavnik Ujedinjenih nacija je zaključio da je Evropska unija najvažniji projekat za Srbiju i zemlje regiona te da je odnos prema manjinskim zajednicama jedan od uslova ulaska u savez evropskih zemalja.  

Sagovornici su na kraju susreta izrazili nadu da će se u dogledno vrijeme opet sastati u Beogradu i ponovo razmijeniti mišljenja. 

Informativna služba