Delegacija Mešihata posjetila Medžlis IZ-e Tutin

Image

U okviru ramazanskih obilaza džemata u Sandžaku, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predvoðena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, u nedjelju (06.07.2014.) posjetila je tutinski Medžlis. 

Delegaciju su činili i direktor medrese Gazi Isa-beg prof. Rešad Plojović, pomoćnik sandžačkog muftije hafiz Abdurahman ef. Kujević te poseban član delegacije karia iz Kasima – Saudijske Arabije Muhamed Abdulaziz.

Muhamed Abdulaziz je inače službenik ministarstva za Vakufe kraljevine Saudijske Arabije, te je na inicijativu Mešihata ovog Ramazana, gost sandžačkim muslimanima te je redovno dio delegacje Mešihata u ramazanskim obilascima džemata.

Delegacija je prisustvovala omladinskom iftaru prireðenom u haremu Centralne džamije u Tutinu, a iftar je upriličila porodica Zijada Ahmetovića iz Tutina u povodu akika-dove.

Dok su se čekali iftarski trenuci prisutnoj omladini se obratio pomoćnik sandžačkog muftije hafiz Abdurahman ef. Kujević, koji se zahvalio domaćinima na pozivu te je podijelio sa prisutnima hadis u kojem je Poslanik podučio umet dovi kojom je često započinjao namaz.“Gospodaru moj ti si Gospodar nebesa i zemlje i onoga što je izmeðu njih, ti održavaš zemlju i nebo i sve što je izmeðu njih, ti si svjetlo zemlje i neba i svega što je izmeðu njih“.

Hafiz Kujević je podsjetio sve omladince na još jednu univerzalnu dovu „Gospodaru molim te za sve ono što te Poslanik Muhamed a.s. molio, i utječem ti se od svega od čega ti je Poslanik Muhameda.s. tražio zaštitu“.

Prisutne je poselamio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud Dudić koji je uzrazio zadovoljstsvo što u ovim danima mubarek Ramazana boravi u Tutinu i prisustvuje ovom lijepo skupu.

Muftija Dudić je istakao berićet ramazanskih blagodati i poručio da su duše vjernika zadovoljne i ispujene.

Ramazan nas uči životu, i pomaže da iskristališemo individualne i kolektive-institucionalne ibadete. Svi individulani ibadeti su stvar pojedinca te će ih praktikovati kako sam želi ali je institucionalni ibadet stvar zajednice i jedinstva.

„Sjetimo se u ovim iftarskim trenucima jedne stvari koja je vrlo bitna u našim životima, a koju često zaboravljamo. U vremenu u kojem živimo i na ovom parčetu zemlje, jedini garant opstanka jeste jedinstveno institucionalno organiziranje i djelovanje. Sve ostalo su stranputice koja ns mogu odvesti u propast. Mnogi narodi bi dali puno da imaju institucije koje ih štite i afirmišu a mi Havala Alahu dž.š. ih imamo puno i one su garant našeg uspjeha.

Zato ih moramo podržati i u njima tražiti podršku i oslonac“poručio je prisutnima na iftaru muftija Dudić.

Muftija Dudić je mubareklisao porodici Ahmetović novog člana porodice uz dovu da mališanu Allah podari uputu i svako dobro.

Karija Muhamed Abdulaziz je predvodio akšam namaz i teravih namaz u Centralnoj džamiji u Tutinu, a prisutne je poselamio i uputio par ramazanskih poruka muftija dr.Mevlud Dudić.

Teravih namaz u džamiji na Kleču predvodio je direktor medrese Gazi Isa-beg prof. Rešad Plojović.

Profesor Plojović je poselamio džematlije i u kratkom, nadahnutom predavanju podsjetio prisutne na tri vrlo važne stvari u životu vjernika.

„Poslanik nas je učio kako da otklonimo iskušenja i probleme u našoj porodici, imetku i u odnosima sa komšijama. Ključ uspjeha na svim ovim poljima jeste redovan namaz u našim životima post mjeseca Ramazana i Zekat kao stubovi naše vjere.

Ko god ne zna rješenje na svoje probleme nek se prisjeti ovog hadisa i posluša poruke našeg miljenika Muhameda a.s.“

Prof. Plojović je mubareklisao džematlijama Ramazan i uputio dovu Allahu dž.š. da im podari zdravlja kako bi preostale dane isposteli i proveli u zdravlju i blagostanju.

Delegacija Mešihata je posjetu završila kahvom muhabeta u društvu džematlija i omladinaca te izrazila zadovoljstvo dočekom i ovim lijepim trenucima koje dijele sa vjernicima Tutina.Omer-ef. Ðondić