Muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio pismo ministru dr. Dušanu Vujoviću

Image

Danas, 14.07.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, uputio je dopis ministru privrede u Vladi R. Srbije dr. Dušanu Vujoviću kojim ga obavještava da su prethodne vlasti privatizacijom AD „Uniprom“ i AD „Lipa“ u Novom Pazaru nanijele ogromnu štetu Islamskoj zajednici otuðenjem vakufskih objekata, kao što su: Islamske ustanove, Novopazarska banja i Musala.

 Muftija Dudić ministra Vujovića podsjeća da se privatizacija ova dva preduzeća desila nakon stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine crkvama i vjerskim zajednicama gdje njegov 36. član u 1. stavu glasi: „Od 1. maja 2006. godine nije dozvoljeno bilo kakvo raspolaganje imovinom koja je po odredbama ovog zakona predmet vraćanja, niti zasnivanje hipoteke, zaloge ili zakupa na toj imovini.“

 Takoðe, upoznaje ga da je ignorisan prijedlog Direkcije za restituciju upućen Agenciji za privatizaciju septembra 2008. god. kojim se traži obustavljanje postupka privatizacije pomenute vakufske imovine, dok se istovremeno odlukom Vlade Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklanja hotel „Sopoćani“ koji nikada ranije nije bio u njenom vlasništvu, a vrši prodaja vakufskog objekta koji je zvanično proglašen spomenikom kulture i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 Predsjednik Mešihata u svom pismu Ministru privrede naglašava da Islamska zajednica raspolaže preciznim informacijama, dokazima i svjedocima da su proces privatizacije AD „Uniprom“ i AD „Lipa“ pratili korupcija, prijetnje i ucjene u cilju eliminisanja konkurencije na aukcijskoj prodaji, te da je jasno kakav efekat na graðane imaju dvojni standardi na vjerskoj osnovi i kakve posljedice mogu imati u multietničkoj sredini kakve su Novi Pazar i Sandžak.

 Muftija Dudić na kraju pisma ministru Vujoviću izražava očekivanje da će poduzeti sve potrebne mjere radi poništenja privatizacije ova dva preduzeća, te da će u saradnji sa Agencijom za privatizaciju i Vladom R. Srbije učiniti sve što je potrebno kako bi oduzeti vakufski objekti bili vraćeni Islamskoj zajednici.

 Informativna služba