Zajednički iftar Bošnjaka i Albanaca u organizaciji BKZ-a u Plavu

 

Image

U srijedu, 22.07.2014. godine, u organizaciji BKZ-a u tom gradu, upriličen je zajednički iftar kojem su prisustvovali brojni žitelja Plava, Gusinja i okolnih sandžačkih gradova.

Meðu gostima, bili su i predstavnici vjerskog, kulturnog i javnog života: muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić sa svojom delegacijom, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač, potpredsjednik Zajednice sandžačke dijaspore, predstavnici Medžlisa iz Južnog Sandžaka te brojni drugi.

Na početku se je u svojstvu domaćina obratio predsjednik BKZ-ovog odbora u Plavu, Dževad Musić, koji se zahvalio prisutnim gostima na odazivu, posebno Muftiji sandžačkom.

On je uputio riječi zahvale Uzvišenom Allahu, zbog prelijepe atmosfere u kojoj su se braća Bošnjaci i Albanci okupili zajedno iftariti.

Potom se obratio muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić koji je govorio o berićet iftara i Ramazana te se posebno osvrnuo na stanje muslimana danas u cijelome svijetu.

Muftija je kazao da je blagoslovljen skup gdje se okupe različiti ljudi, koji u svojim grudima gaje iste vrjednosti, kakav je iftar braće Albanaca i Bošnjaka u Plavu. Muftija je kroz ku'ansko-hadiske poruke kazao da je Uzvišeni Allah stvorio ljude različitima, da bi se meðusobno upoznavali, što znači da je Allah dž.š. u Kur'anu kazao da se ljudi razlikuju po nacijama, ali te razlike upravo i jesu razlogom meðusobnog zbližavanja i upoznavanja.

Muftija se osvrnuo i na stradanja muslimana širom svijeta, od Palestine, Egipta, preko Sirije, Mijanmara i drugih stratišta, i kazao da musliman ne smije ostati nijem na ta dešavanja u svijetu. On je kazao da ono što se desilo u Egiptu je najveća promocija terorizma, te da priče velesila o bilo kakvom terorizmu nakon toga padaju u vodu, jer je svijet na tom primjeru izgubio obraz.

Nakon obraćanja Muftije sandžačkog dovu je proučio dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver Gicić.

Informativna služba