BAJRAMSKA AKADEMIJA U PRIJEPOLJU: “Bosno, majko naša, mi smo tvoj najponosniji dio”

Image

Tradicionalno, drugog dana Bajrama, Islamska zajednica u Srbiji u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i Bošnjačkom kulturnom zajednicom, organizirala je „Bajramske dane bošnjačke kulture“ u Prijepolju. Manifestacija održana Velikoj sali Doma kulture, izazvala je veliko interesovanje Prijepoljaca, o čemu govori slika prepune sale.

Akademiji je prisustvovala delegacija Mešihata na čelu sa muftijom sandžačkim Muamer-ef. Zukorlićem, kao i delegacije BNV-a na čelu sa predsjednikom Samirom Tandirom, BDZ Sandžaka predvoðena dr. Jahjom Fehratovićem, BKZ-a na čelu sa dr. Admirom Muratovićem, NVS-a predvoðenu Seadom-ef. Šaćirovićem, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i političkog života Prijepolja.

U ime domaćina prisutne je poselamio Samir Tandir. On je govorio o BNV-u i BKZ-u, važnosti tih institucija za sve Bošnjake, ističući da se te dvije institucije, kao što su i graðene od temelja, ciglu po ciglu, tako moraju i braniti i ostati naše.

„Bošnjačko nacionalno vijeće u naredne četiri godine mora biti samo vaše i služiti samo vama, ali ovaj put bez opstrukcija, i to su obećanja koja smo dobili od premijera i meðunarodne zajednice.“ – kazao je Tandir i obećao da će BNV učiniti sve da se, prava koja Ustav garantira Bošnjacima, primjenjuju u praksi, i poručio prisutnima da su svi u obavezi da štite vakufsku imovinu bez obzira u kom gradu se nalazili, jer je prošlo vrijeme kada se otimalo od IZ-e.

Muftija sandžački je mubareklisao Bajram svima prisutnima, nakon toga govorio o svom narodu, o Bošnjacima, koje, kako je kazao, nije ubilo ni 10 genocida, koji bijaše jači od siromaštva i muhadžiluka, koji je malobrojan u domovini, a bezbrojan u dijaspori, koji je nadživio i preživio, gledajući iz ugla pobjede, sve svoje dželate:

„To je moj Bošnjački narod Sandžaka, koji je večeras ovdje, kao što je uoči 27. noći stajao u beskrajnim safovima na Trgu, kao i u svakoj džamiji na teravijama.

Danas poručujemo,

Bosno, majko naša, mi smo tvoj najponosniji dio, čak mi smo srce tvoje časti, dok mi kucamo ti živiš Bosno, majko bolesna, u Dejtonskim invalidskim kolcima mi te volimo i uvijek ćemo ti pomagati i zaštiti te.

Srbijo, volimo te onoliko koliko ti voliš nas, davat ćemo ti koliko nam daješ, uzet ćemo ti ono što si nam uzela. Budi nam kao majka, tako ćemo te poštovati.

Turska, nano naša mi smo najljepši dio tvoje prošlosti.

A ti Arabijo, znaj da ovdje imaju mala djeca koja uče harfove i kad ih ne razumiju, koja nikada neće izdati ni harf Kur'ana, ni Mekku ni Medinu, a ni Palestinu.

Umete islama znaj da ima jedan saff na sjevernoj hemisferi izmeðu velikih i razvijenih, okrenut prema njima, a ostao sa Vama, protiv njih ako su protiv vas, a sa njima ako su sa Vama.“ – poručio je Muftija Zukorlić.

Dovu za kraj skupa je proučio pomoćnik muftije sandžačkog, za Južni Sanžak i da'vu hfz. Abdurahman ef. Kujević.

U ime BNV-a i BKZ-a, Muftija sandžački uručio je priznanja najvrijednijim aktivistima vjerskih, nacionalnih i obrazovnih institucija u Sandžaku. Dobitnici priznanja su istakli da su priznanja veoma draga, ne zbog toga što su ih željni, već što predstavljaju dokaz da se njihov rad i zalaganje prati i vrednuje.

U kulturno-umjetničkom djelu programa učestvovali su interpretatori sevdalinki, horovi ilahija i kasida, recitatori, polaznici Škole Kur'ana Časnog kao i Hamza Škrijelj student Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.Amela Salković (Glas islama)