Muftija dr. Mevlud ef. Dudić na Generalnoj skupštini Svjetske unije islamskih učenjaka

Image

U organizaciji Svjetske unije islamskih učenjaka u Istanbulu se od 20. do 22. avgusta održava Generalna skupština Unije, koja je ove godine jubilarna zbog obilježavanja 10 godina postojanja Unije.

Predsjedništvo je vrhovni organ Unije, koja okuplja preko 10.000 učenjaka širom svijeta, gdje se skupštine održavaju svake četvrte godine.

Predsjednik Unije je svjetski poznati i priznati alim šejh Jusuf el-Kardavi, dok je generalni sekretar šejh Ali Kardagi. Potpredsjednici Unije su šejh Ganuši i Ahmed Raifuni. Iz redova Bošnjaka Safvet Halilović iz Bosne i Hercegovine uključen je u Vijeće povjereništva Unije.

Prvog dana u popodnevnim satima, skupštini je prisustvovalo preko 900 učenjaka iz preko 70 zemalja svijeta. Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić na ovoj skupštini predstavlja Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u svojstvu specijalnog gosta. Skupštini prisustvuje i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović.

Na otvaranju su govorili: šejh Jusuf el-Kardavi, Mehmed Gormez iz Turske, šejh Ganuši iz Tunisa, Emrullah Išleri kao izaslanik predsjednika Turske Redžepa Erdoana, Ihsan Hendiks iz Južnoafričke Republike, Hafsa Sina iz Norveške te brojni drugi.

Posebno je zapaženo emotivno obraćanje koje je imao predstavnik muslimana iz Gaze.

Muftija Dudić, drugog dana, obratio se na skupštini i govorio o značaju postojanja Svjetske unije islamskih učenjaka, te vrijednosti projekata koje se organizuju u ime nje.

Tokom boravka Dudić je imao značajne susrete sa islamskim učenjacima iz cijelog svijeta, od kojih izdvajamo susret sa šejhom Kardavijem, šejhom Ganušijem, Jasir el-Audom, imamom džamije Al-Aksa šejh Ekrime Sabrijem, Tarikom Ramadanom, muftijama iz Čečenije, Libije i drugih zemalja.

Unija je osnovana 2004. godine u Londonu, a jedan od glavnih ciljeva jeste omogućiti islamskoj ulemi iz raznih dijelova svijeta da raspravlja i javno govori o problemima Ummeta.

Tema ove skupštine bila je: „Uloga uleme u preporodu muslimanskog Ummeta – izazovi identiteta“.


Informativna služba