Žrtvama genocida u Šahoviću sagraditi memorijalno obilježije u Bijelom Polju

Image

U subotu večer, 22. novembra t.g., u Konferencijskom centru na srednjem dijelu Manhattana, bošnjačke organizacije iz New Yorka, New Jerseya i Pannsilvenye priredili su, po ocjenama prisutnih, jedan od najsadržajnijih i najboljih održanih skupova u ovom gradu.

Bošnjačka gimnazijalka, mlada voditeljica programa Berina Selimović, pored dobrodošlice prisutnima, pojasnila je tok programa koji je organizator podijelio u dva dijela:

Prvi, komemorativni u povodom 90.godišnjice srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima Šahovića; i drugi, kulturna manifestacija pod motom: „Mi Bošnjaci vjerni Bosni i Sandžaku“, u sklopu koje je obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 20. novembar – Dan Sandžaka i postavljena izložba fotografija Nedžiba Vučelja: “Impresije BiH i Sandžaka”

Komemmoracija žrtvama genocida u Šahovićima1924

Ključni povod održavanja ovog skupa je genocid nad Bošnjacima Šahovića koji je prije 90 godina započet u noći 9. na 10. novembar 1924. godine. Izvršili su ga vojska, policija, kao i stanovništvo srpsko-crnogorske nacionalnosti, opijeni tamjanom baš na pravoslavno-svetosavsku slavu Mitrovdan. Bez ikakvog povoda i krivice počinili su GENOCID; – nezapamćeni pokolj na više od 1000 djece, žena, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, o čemu je tada svjedočio Reisu-l-ulema Džemaluddin ef. Čaušević. Nakon pokolja istrijebili su kompletno stanovništvo nekada bogate bošnjačke Šahovićke kapetanije. Sve su džamije srušili i svaki detalj koji je podsjećao na islam i muslimane. Nakon toga nekada čuveno mjesto Šahoviće naselili su srpsko-crnogorskim življem, pokrstili su naziv mjesta, preimenovavši ga Tomaševo u kojem na tuðoj zemlji već 90 godina živi pravoslavno stanovništvo. Država Crna Gora i Srpska pravoslavna crkva sretni šute. Sramnije da ne može biti!

Hafiz Hako ef. Omeragić, glavni imam Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav- Gusinje u New Yorku melodičnim glasom proučio je ašere o šehidima iz sure Al'Bekara, zatim je proučena fatiha pred duše svih nevinih žrtava genocida Šahovića. Hafiz je u kratkom obraćanju citirao ajet iz sure Jusuf koji glasi: Zaista vi u prijašnjim dogaðajima imate pouku i imate poruku a ta pouka i poruka su za one koji su razumom obdareni.

Dr. Ismet Osmanović rodom iz Bijelog Polja otvorio je komemorativni dio programa. Jedan je od onih čiji je dio uže familije nekada živio u Šahovićima. Sjećajući se svoje tetke, koja je govorila šta su na svom topraku doživjeli od svojih komšija, kao i porodice Kalić i drugih čuvenih Šahovića, vidno potresen svjedočenjima koja je slušao i od svojih roditelja, kao i cijelim dogaðajem, nije mogao sakriti suze. Dr. Osmanović je izmeðu ostaloga rekao:

„Bilo je planirano da nakon genocida i istrebljenja Šahovića krene masa Crnogoraca i na Bijelo Polje, koje je bilo naseljeno većinom Bošnjacima. U tom cilju iz Beograda je poslan inspektor ministarstva unutrašnjih poslava Predić, koji je sproveo izmišljenu istragu. Privedeno je 67 najuglednijih Bošnjaka u sreski zatvor. Meðu njima je bio i moj daidža Huzeiraga Martinović. Po pričanju moje rahmetli majke to je bio za njih strašan dogaðaj, jer su mislili da će biti likvidirani. Pričala mi je da nisu znali zašto su ga zatvorili, jer nije uradio ništa što bi zasluživalo stavljanje u zatvor i živjeli su u velikom strahu sve dok nije pušten iz zatvora…“.

Zatim je dr. Osmanović rekao: „Muðu uhapšenima je bio i Huzeiraga Dervović, poznati Bjelopoljac; bio je dobar a i bogat Bošnjak. On je potplatio odgovorne Crnogorce i oni su ga pustili iz zatvora. Odmah je otišao u Beograd i sreo se sa ministrom Pašićem, kojega je naravno dobro potkupio, a ovaj je odmah naredio da se zatvoreni Bošnjaci puste i da se ne vrši nikav zločin u Bijelom Polju i okolini. Pašić je od Huzeirage Dervovića tražio da Bošnjaci na sljedićim izborima glasaju za njegovu radikalnu stranku, što su ovi i uradili. Takoðer je tražio da se Bošnjaci isele iz Bijelog Polja i okolnih sela u Tursku. On je u tom smislu kontaktirao turske vlasti, uspio da se u Turskoj sretne sa Kemalom Ataturkom koji mu je odredio nekoliko mjesta gdje se mogu Bošnjaci iz Bijelog Polja naseliti. Ipak do toga nije došlo“.

Dr. Osmanović ovaj humani čin uglednog Bošnjaka Huzeirage Dervovića smatra jednim od najznačajnijih dogaðaja, posebno u spriječavanju nestanka Bošnjaka Bijelog Polja ali i šire okolice. Zbog cjelokupnih dogaðaja, dr. Osmanović jasno je i glasno poručio: Zahtijevamo od vlasti u Crnoj Gori da žrtvama genocida u Šahovićima sagradi memorijalo obilježje i da jedna ulica ili trg u Bijelom Polju nosi ime po čuvenom humanisti i čestitom Bošnjaku Huzeiragi Dervoviću. Svi mi, posebno Bjelopoljci, moramo to izdjelovati, rekao je on.

Dr. Osmanović je takoðer pojasnio da se o dogaðajima u Šahovićima dugo šutjelo, Bošnjaci su bili u vječitom strahu da govore, dok je prvi javno progovorio Milovan Ðilas u knjizi “Zemlja bez prava”, u kojoj je opisao stravične scene i brutalnosti zločina koji su vršeni nad muslimanima ovog kraja, što je čuo od svog oca koji je bio jedan od učesnika ovog pokolja.

U nastavku obraćanja govorio je o ubistvu Boška Boškovića koje je podvaljeno poznatom komiti Jusufu Mehonjiću, zatim brojem žrtava i gdje su se sve prognani i njihove porodice naselili.

Dr. Osmanović je takoðer naglasio da je meðu nama i Gulser Yaman čije projeklo je iz Šahovića. Gulser je roðena u Turskoj.

Plavljanin Hasan Pupović je kazivao pjesmu koju u povodu 90.godišnjice od genocida napisao i posvetio je Šahovićima. Dok se Muharem Purišić obratio ispred Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju 1912.-13. i 1919. sa sjedištem u New Yorku i pročitao je saopćenje pomenutog odbora u kojem su osudili genocid.

U novembru 1924. kada su Srbi i Crnogorci nad pripadnicima islama u Šahovićima počinili genocid tada je prvi digao glas reisu-l-ulema Džemaluddin ef. Čaušević koji je javnosti jasno i glasno rekao šta su srpsko-crnogorski zlotvori, vojska, policija i pravoslavno stanovništvo počinili u Šahovićima i da je tada ubijeno preko 1000 Bošnjaka. U povodu devedesete godišnjice, odnosno uoči pokolja – genocida nad Bošnjacima u Šahovićima, oglasio se reisu-l-ulema emeritus akademik dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, čije saopćenje je pročitao hadži Senad Ahmetović, sekretar BHICNY. Iz saopćenja dr. Cerića ističemo:

„Prošlost Bošnjaka u zadnjih stotinu godina sadrži mnogo bolnih lekcija od kojih je lekcija o “istrazi poturica” najbolnija zato što se njena zadnja stranica završava sa genocidom u Srebrenici (…) Knjigu pod naslovom “Istraga poturica” napisali su crnogorski i srpski pisci sa namjerom da poduče svoje sunarodnjake za etničko čišćenje Bošnjaka do konačnog istrebljenja. Sve se dogaðalo po istom scenariju desetinu puta kao što se dogodilo u Šahovićima. Na pravdi Boga, okrivljen je Jusuf Mehonjić za ubojstvo Boška Boškovića… zbog toga su poklani i protjerani Bošnjaci iz Šahovića sve do jednog… mjesto zločina dobilo je ime Tomaševo“. Dr. Cerić zaključuje: Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim voðama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od ‘velikog naroda’ su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih voða da rade za dobrobit svog naroda. Kad Bošnjaci to shvate, a morat će kad-tad to shvatiti, onda im se neće ponavljati Šahovići nigdje i nikada“.

Potpredsjednik IZ PG dr. Mersim Ziljkić je u svom obraćanju naglasio važnost obilježavanja ovakvih dogaðaja, podsjećati sebe i oko sebe šta je sve počinjeno našem narodu. Dr. Ziljkić je pročitao zahtjeve sa komemoracije žrtvama genocida koje Bošnjaci, potomci žrtava genocida i bošnjačke organizaicije upućuju Vladi Crne Gore, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i cg. diplomaciji. U zahtjevima piše:

„Vlada Republike Crne Gore

Podgorica

Srpska pravoslavna crkva

Podgorica – Beograd

Ambasadi CG u Washingtonu

New York, 22.novembar 2014.

Poštovani,

Dana, 22. novembra 2014. godine u povodu 90.godišnjice od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima Šahovića (9.-10.novembar 1924.) koji su u miru i na Kurban bajram počinili pripadnici tadašnje vojske i policije, kao i pravoslavno življe u noći „Mitrovdana“; žrtve genocida, potomci žrtava genocida i borci za ljudska prava i slobodu, okupili smo se na komemoraciji u New Yorku kako bi odali počast žrtvama genocida i da osudimo genocid i sramnu 90.godišnju šutnju i negiranje genocida nad Bošnjacima od strane zvaničnih državnih institucija kao i od strane SPC.

Zahtjeve koji su u nastavku upućuju potomci žrtava genocida i institucija IZ & KC Plav-Gusinje NY, BHICNY, BICC NY, BACC – New Jersey, IC Monticello, NY, IC Bronx, NY, BKZ NY, Bošnjaci.Net i B&H IC PA – Harrisburg.

– Vlada Crne Gore – da prizna genocid nad Bošnjacima i da se izvine njihovim potomcima;

– Srpska pravoslavna crkva u Srbiji i u Crnoj Gori – da jasno i nedvosmisleno ogradi od genocida i osudi zločin protiv čovječnosti kojeg su počinili crnogorski i srpski pravoslavci;

– Vlada Crne Gore – da ukine ime Tomaševo i vrati ime Šahovići, kao znak kajanja i obećanja da se više nikad neće ponoviti genocid nad Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori;

– Vlada Crne Gore – da u suradnji sa potomcima podigne memorijalni spomenik žrtvama genocida u Šahovićima.

– Vlada Crne Gore – da nasljednicima žrtava genocida vrati ili novčano nadoknadi njihova oteta ili uništena materijalna dobra;

Molimo vas da se u što kraćem roku javno očitujete po pitanju naših zahtjeva“.

Kulturna manifestacija “Mi Bošnjaci vjerni Bosni i Sandžaku”

“Dan državnosti Bosne i Hercegovine”

U povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH, nakon intoniranja himne naše domovine, uslijedila je video projekcija „Slikom kroz BiH“, koja je na prisutne ostavila dubok utisak.

Specijalni gost kulturne manifestacije bio je gospodin Mirza Pašić, savjetnik ambasadorice u Misiji BiH pri UN-u. Pored čestitanja Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka, Pašić je istakao: – „Drago mi je da sam večeras sa ljudima koji vole Bosnu i Hercegovinu i iz te ljubavi prema domovini ovdje u srcu New Yorka obilježavaju Dan državnosti BiH.

25. novembara 1943. Održano je prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a i donesene su historijske odluke koje su obnovile državnost BiH. Tada su udareni temelji jedne moderne BiH, kao zajednice ravnopravnih naroda. Time je 25. novembar 1943. vrlo značajan datum i historiji BiH, kada je obnovljena državnost BiH. Kažem obnovljena, jer je naša država nije nastala 1943., nego mnogo ranije. BiH traje kroz historiju. Od jednog od naših prvih vladara, od Kulina bana i njegove Povelje, koja je ustvari trgovački sporazum sa Dubrovnikom iz 1189., pa do današnjih dana, traje Bosna i Hercegovina, kao korpus separatum ili uvijek nešto posebno…“ – rekao je Pašić. On je u nastavku istakao da se BiH suočava sa teškim izazovima, posebno ističući ekonomsku situaciju, koju su dodatno otežale prirodne katastorfe.

– „Želim da se i ovom prilikom zahvalim svima onima koji su prikupljali i poslali pomoć u BiH i na taj način ublažili patnje najugroženijih u poplavama i klizištima u BiH“, istakao je Pašić.

Još jedan naš musafir na manifestaciji Asmir Dorić, profesor Behram begove medrese iz Tuzle koji neposredno nakon što je doputovao na aerodrom u Harrisburgu, odmah krenuo na skup u New York. U kratkom obraćanju je govorio o trenutnom stanju u BiH ali i mogućnostima veće suradnje dijaspore i BiH, kao i uvezivanja Bošnjaka generalno. On je posebno apelovao na roditelje da ne žale i da ulažu na obrazovanju i školovanju svoje djece, kao i na mlade da se posvete školovanju. Ujedno je naveo primjere iz dijaspore koji su svoju djecu poslali na školovanje u Behram begovu medresu. Profesor Dorić je podvukao da su vrata ove medrese otvorena za sve one koji žele da djecu pošalju na školovanje.

Senahid Halilović ispred BHICNY govorio je o značaju 25. novembra i o dogaðajima koji su se desili u Mrkonjć gradu 1943.god. Takoðer je prešao letimično kroz vrijeme od postanka Bosne. On je istaknuo važnost bosanskih srednjevjekovnih banova i kraljeva. Posebno je skrenuo pozornost na historiju Bosne u novije vrijeme, kao i na “tromu” svijest Bošnjaka o samobitnosti.

Sabit Šišić, predsjednik B&H Islamskog centra u Harrisburgu je posebno istakao žaljenje za žrtve genocida u Šahovićima. Čestitao je Dan državnosti BiH i Dan Sandžaka.

Dan Sandžaka

Ispred organizatora o Danu Sandžaka i važnosti 20.novembra govorio je Nevzad Kurtagić, koji je na početku istakao: – „Svima vama koji volite Sandžak, koji ga osjećate svojim toprakom, želimo vam sretan 20. novembar – Dan Sandžaka, kako ovdje u dalekom New Yorku, tako i diljem dunjaluka. Posebno želimo i dovimo Stvoritelju da pomogne narodu Sandžaka, da pobjede sve probleme ali i prevaziðu sve podjele po bilo kojoj osnovi, da budemo ujedinjeni kako bi se svi skupa borili da Sandžak dobije autonomni status, da u njemu niko nikoga ne proganja ni zbog imena, vjere, nacije, kao što je bio slučaj sa Bošnjacima. Da svi narodi dožive prosperitet, ekonomsko blagostanje i da Sandžak postane najnaprednija i najrazvijenija regija u Europi…”

U nastavku Kurtagić je iznio niz važnih činjenica iz bogate historije Sandžaka. On se takoðer osvrnuo na presudu Višeg suda u Bijelom Polju gdje su presudili žrtvi crnogorske genocidne policijske akcije “Lim” Ibrahimu Čikiću da zbog knjige sjećanja koju je napisao mora platiti svojim dželatima 4000 eura.

U zaključku je istakao:

“Posebno u zadnjih 150 godina protekao je u nastojanju naših “dobrih” komšija da Bošnjaci i Sandžak nestanu. Ipak Božjom pomoću, čvrstinom karaktera i žilavosti Sandžaklija, jakom voljom i ljubavi prema tom parčetu zemlje, naš narod i Sandžak žive, i živjet će insha-Allah.

Srpska i crnogorska vlast se odnose kao maćaha prema gradovima gdje je većina bošnjačko-albanskog stanovništva. U tim područjima je najveća nezaposlenost i nerazvijenost, s obije strane Mehovog krša, odnosno u obije države.

Sa ovog mjesta želimo da uputimo apel liderima Bošnjaka sjevernog i južnog dijela Sandžaka da se ujedine i da zajedno pozovu narod na ujedinjenje. Tako da svi skupa radimo u cilju prosperiteta autonomije Sandžaka, kao moderne teritorijalne cjeline prema standardima koje garantiráju institucije Evropske unije”.

Imam u Islamskom centru u Bronxu Nedžad ef. Avdović u kraćem obraćanju osvrnuo se na nekoliko važnih činjenica iz novije historije, i istakako važnost bošnjačkih nacionalnih simbola. Dok je njegov kolega imam u BHICNY Mehdija ef. Demirović kroz imanske šarte pojasnio značenje simbola na grbu bošnjačke nacionalne zastave.

Jedan od osnivača SDA u Sandžaku Nuradin Bicić se takoðer osvrnuo na nepravdu koju Viši sud u Bijelom Polju nanio Ibrahimu Čikiću. Dok je gl. urednik Bošnjaci.Net Esad Krcić posebno istakao kako vlast i crnogorsko pravosuðe u Ðukanovićevoj privatnoj državi dvadeset godina vrše torture na 100% invalida žrtvu genocidne policije akcije „Lim“ Ibrahima Čikića, koji se, zamislite, slijep a drznuo se napisati svjedočenje i objaviti knjigu „Gdje sunce ne grije“. Čikićeva knjiga je ustvari optužnica za vladajuću huntu, time da je CG demokratska država, da je sudstvo nezavisno, ratni vrh CG koji je i danas na vlasti našao bi se na optužničku klupu. Ovako nije ni čudo zašto je Čikić osuðen, kao i što su prije namjestili da sudski procesi padnu, poput Bukovice, Kaluðerskog laza…

Otvaranje izložbe Nedžiba Vučelja

Pred samu izložbu fotografija pod nazivom „Impresije BiH i Sandžaka“, putem video linka javio nam se Nedžib Vučelj, koji u svom obraćanju zahvalio svima prisutnima. On je govorio o ljepotama BiH i Sandžaka, odnosno Une, Uvca, Pešteri… koje mu u bogatom stvaralaštvu daju posebnu inspiraciju.

Vučelj je dobitnik više meðunarodnih nagrada za fotografiju.

Pored toga što je odličan fotograf, odličan je i pjesnik.

Izložbu Nedživobih slika otvorio je g. Mirza Pašić, savjetnik u Misiji BiH pri UN-u, koji je izmeðu ostaloga istakao: – Ukazali ste mi posebnu čast da mogu otvoriti izložbu fotografija gospodina Nedžiba Vučelja. Fotograf i književnik Nedžib Vučelj za sebe voli reći da je zaljubljenik Une i Pešterske visoravni. Meni je drago da ovdje na Manhattanu možemo pogledati plodogve ljubavi i svi se prisjetiti svog zavičaja, kako ga u objektivu prikazuje Nedžib Vučelj.

Pored Bošnjaci.Net komemoraciju i kulturnu manifestaciju su pratili BATV i slobodna američka novinarka koja radi za više medija.

Na kraju naglasimo organizatori komemoracije i kulturne manifestacije su: Odbor za očuvanje sjećanja na žrtve genocida Plav-Gusinje 1912-13. i 1919., IZ & KC Plav-Gusinje NY, BHICNY, BICC NY, BACC – New Jersey, IC Monticello, NY, IC Bronx, BKZ NY, Bošnjaci.Net i B&HICPA – Harrisburg.

bosnjaci.net