Održana rasprava o nacrtu džematskog Statuta

Image

U subotu, 13.12.2014.g. u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u Wiesbadenu održana je rasprava o nacrtu džematskog Statuta i prijedlogu izrade Statuta za Medžlise, kao i izmjene i dopune Statuta IZBNJ. Raspravi su prisustvovali sabornici i članovi Mešihata IZBNJ.

Nacrt standardiziranog džematskog Statuta

Podnešeni su izveštaji sa regionalnih sastanaka na kojima se raspravljalo o nacrtu standardiziranog džematskog Statuta, kao i prijedlozi Mešihata o budućem ustrojsvu IZB u Njemačkoj. Uslijedila je dinamična i konstruktivna rasprava, a sabornici su imali priliku iznijeti svoje prijedloge.

Ustanovljeno je da je nacrt džematskog Statuta dobio podršku na terenu. Takoðer i od strane učesnika ove rasprave uz preporuku da statutarna komisija teknički i jezički doradi tekst i nekoliko članova. Učesnici rasprave su se složili da je neophodno više organe Zajednice učiniti efikasnijim i funkcionalnijim. Takoðer je ponovo iskazana potreba da se pojačaju administrativni i operativni kapaciteti IZBNJ kako bi se pokrenuli, koordinirali i implementirali važni projekti po pitanju muslimana Bošnjaka u Njemačkoj.

Ustrojstvo viših organa

Do naredne sjednice Sabora, statutarna komisija pripremit će prijedloge za Statut Medžlisa i dopunu Statuta IZBNJ. Ti prijedlozi će biti predmet razmatranja na narednoj sjednici Mešihata, a nakon toga će biti upućeni Saboru na konačno razmatranje i usvajanje.

Tekuća pitanja

Muftija Pašo ef. Fetić upoznao je prisutne o okvirnom planu aktivnosti za 2015. godinu, dok je predsjednik IZBNJ ponudio i dao pojašnjenja po pitanju finasijskog izvještaja i ukazao na potrebu da se 20-godišnjica Genocida u Srebrenici obilježi raznolikim aktivnostima na svim nivoima.

Prostorno utemeljenje Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj bilo je predmet intezivnog razgovora. Učesnici sastanka su istakli potrebu kupovine administrativne zgrade Mešihata ili zemljišta na kojem bi se izgradio funkcionalan objekat za potrebe Mešihata IZBNJ. Ponuðeni su i konkretni prijedlozi i predstavljeni već postojeći planovi. Izražena je i spremnost džemata da učestvuju u ovom projektu, a Mešihat će to pitanje detaljnije tretirati na narednoj sjednici.

igbd