Predstavljen projekat Islamskog centra u Puli

ISLAMSKI CENTAR PULAU ponedjeljak, 16. februara 2015. godine, u Komunalnoj palači u Puli upriličeno je predstavljanje projekta Islamskog centra u Puli kojemu je prisustvovao muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa suradnicima. Predstavljanju su prisustvovali i džematlije te stanovnici naselja Valmade u kojemu se nalazi parcela predložena za gradnju Islamskog centra. Domaćin predstavljanju je bio gradonačelnik Pule g. Boris Miletić, a uvodno izlaganje je imala gđa Dora Vlahović ispred arhitektonskog ureda ADB koji je i ponudio najbolje idejno rješenje objekta.

Nakon izlaganja prisutni su postavljali pitanja kako bi se pojasnile određene nejasnoće. Stanovnici Valmada su izrazili zabrinutost zbog neriješene okolne infrastrukture, posebice prometne i izrazili su bojazan da bi izgradnja takvog centra u postojećem infrastrukturnom okruženju moglo izazvati probleme s parkirnim mjestima i protočnosti prometa. Gradonačelnik g. Miletić je rekao da se infrastruktura mora poboljšati bez obzira na gradnju Islamskog centra Pula te da je važno da nema primjedbi kada je u pitanju sam izgled objekta. Prisutni su inzistirali da nemaju ništa protiv gradnje već da zbog navedenih razloga smatraju da bi možda bilo bolje pronaći bolju lokaciju. Prisutnima se obratio i muftija Hasanović koji je ukazao na prednosti koje donosi jedan ovakav centar, a koje se ne odnose samo na Islamsku zajednicu već na cijelo naselje, grad Pulu i Istarsku županiju.

Nakon predstavljanja upriličen je sastanak s članovima IOM-a i džematlijama u prostorijama Islamske zajednice u Puli. Inače, prostorije su ocijenjene neadekvatnima za normalno funkcioniranje Zajednice u što su se mogli uvjeriti i brojni posjetitelji kao i građani Pule, posebice u vrijeme bajrama i velikih okupljanja kada mali kapacitet objekta i okolne infrastrukture dolaze do izražaja.

Muftija je ovom prilikom posjetio i Labin gdje se susreo s glavnim imamom Hazim ef. Bećirovićem i članovima IOM-a gdje su razgovarali o stanju u Medžlisu i mogućnostima podizanja aktivnosti na višu razinu.

(www.islamska-zajednica.hr)