Turska će ponovo izgraditi Palestinu

 turskaDirektor turske Uprave za vjerska pitanja, Mehmet Gormez, obećao je da će džamije i bolnice u Gazi, uništene tokom izraelske ofanzive od prošloga ljeta, biti ponovo izgrađene.

 

Prilikom posjete Pojasu Gaze, Gormez je kazao: “Obećavamo vam da ćemo obnoviti ove džamije, uz pomoć turske Uprave za vjerska pitanja.”

Izrael je uništio 161 džamiju u Pojasu Gaze, izvijesio je palestinski ministar za vakufe, Jusuf Dujs, u avgustu 2014. godine.

U ofanzivi na Gazu, pod kodnim imenom “Operacija: Zaštitna ograda”, započetoj 8. jula 2014. godine, ubijeno je više od 2000 osoba, najvećim dijelom civila.

Izraelska ekonomska blokada i opsada palestinske primorske enklave zaslužna je za činjenicu da brojne građevine još uvijek stoje do temelja srušene.

Gormez je stigao u posjetu Palestini 14. maja, kako bi prisustvovao ceremoniji obilježavanja noći Isra'a i Miradža, koja nosi veliki značaj za sve muslimane svijeta.

Iskoristio je tu priliku da poruči kako Izrael mora odgovarati za zločine počinjene nad Palestincima i da narod u Gazi još uvijek ima “čiste misli i čisto srce” uprkos svakodnevnim strahotama, sa kojima su suočeni.

“Izrael je koristio zabranjeno naoružanje i prekršio vjerska i ljudska prava Palestinaca,” kazao je Gormez.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2007. godine. Više od 20 hiljada kuća je uništeno, na stotine hiljada Palestinaca su raseljeni, podaci su UN-ove Agencije za humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Na 6. Međunarodnoj konferenciji u Betlehemu, prof. dr. Mehmet Gormez je poručio: “Naša je dužnost izgraditi univerzitet u Bejt-ul Makdisu, pod nazivom Univerzitet Mesdžid-ul Aksa i zabilježiti sve ono što se dešava muslimanima.”

Mehmet Gormez se sastao i sa Ismailom Hanijehom, potpredsjednikom političkog biroa islamskog pokreta Hamas.

Hamas je trenutno vladajuća stranka u Pojasu Gaze. Osnovan je 1987. godine, a na parlamentarnim izborima održanim 2006. godine, partija je izašla kao pobjednik.

Hanijeh je pohvalio pomoć koju je Turska pružila Palestincima, kao znak “pouzdane i svete” veze između dva naroda.

“Gazo naročito, ali i cijela Palestine, cijene podršku Turske u svakom domenu,” kazao je Hanijeh.