Prevareni Rohingya muslimani nastavljaju život u Indoneziji

prevareni-rohingya-muslimani-nastavljaju-ivot_trt-bosanski-44985Grupa Rohingya muslimana, kojima su krijumčari ljudima najprije obećali posao u Maleziji i Tajlandu, a zatim ih ostavili na moru, smješteni su u indonezijskoj regiji Aceh gdje nastavljaju svoje živote.

U kampovima koje im je obezbjedila Vlada Indonezije pruženi su im osnovni uslovi za život, te im je podijeljena odjeća i hrana.

Prema podacima indonezijskih zvaničnika u regiji Aceh smještena su 1.062 Rohingya muslimana i izbjeglica iz Bagladeša, a oko polovine njih ima ozbiljne zdravstvene probleme jer su dugo vremena proveli na moru. U okviru smještaja u Indoneziji, pružena im je i zdravstvena pomoć.

Podsjetimo da je policija Tajlanda 1. maja ove godine otkrila skriveni kamp u južnoj pokrajini Songkhla. Radi se o kampu koji su oformiri krijumčari ljudima, a policija je istragom pronašla 32 tijela Rohingya muslimana.

Zbog nasilnih događaja usmjerenih protiv Rohingya muslimana koji su izbili u Myanmaru u junu 2012.godine, na hiljade osoba u potrazi za poslom, pobjegle su u Tajland odakle su trebale dalje otići u Maleziju.

Jedan veliki dio ovih muslimana, posredstvom krijumčara ljudima, morskim putem stigao je na obalu Tajlanda. Zatim su krijumčari ljudima ove muslimane držali u tajnim kampovima gdje su primorani na prinudni rad.

Tajlandska vlada saopćila je kako je početkom mjeseca registrirano blizu milion migranata na prinudnom radu. Usvajanjem zakona iz 1982. godine na Mijanmaru, Rohingya muslimani su izgubili pravo na državljanstvo.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjeni narodi (UN) prihvatili kao “progonjenu vjersku manjinu”, žive u improviziranim kampovima u saveznoj državi Rahkine na zapadu Mijanmara. U ovoj saveznoj državi utvrđeni su posebni propisi koji se primjenjuju samo za muslimane.

Jedan od njih je i to da parovi Rohingya muslimana smiju imati samo dvoje djece, a za rođenu djecu se ne daje izvod iz matične knjige rođenih.

Organizacije za borbu za ljudska prava Rohingya muslimana ukazuju na razne ekonomske, zakonske i društvene diskriminacije.

 

(Anadolu Agency)