Mešihat otvara odjeljenje muške medrese u Preševu

 

IMG_5959Na redovnoj sjednici održanoj 26.05.2015. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno je prihvatio prijedlog Muftijstva preševskog da u narednoj školskoj godini počne sa radom muško odjeljenje Medrese „Gazi Isa-beg“ iz Novog Pazara u Preševu, a nakon što se uspješnim pokazalo otvaranje ženskog odjeljenja Medrese u 2014. godini. U okviru priprema za nastupajući Ramazani-šerif Mešihat je utvrdio visinu nisaba za zekat i sadekatu-l-fitr te zaduženja za obilazak džemata i vršenja drugih vjerskih aktivnosti u okviru kojih je i obaveza svih medžlisa da u glavnim džamijama organizuju učenje mukabele, a u ostalim džamijama prema mogućnosti.

Nakon raspisanih konkursa, Mešihat je donio odluku o imenovanju dr. Enver ef. Gicića na funkciju dekana Fakulteta za islamske studije, Rešad ef. Plojovića za direktora Medrese „Gazi Isa-beg“ u novom mandatu i Asmir ef. Crnovršanina za glavnog imama Medžlisa IZ-e Novi Pazar.

Mešihat je verifikovao i četiri nova uvakufljenja zemljišta u ovoj godini na području Muftijstva sandžačkog namijenjena za izgradnju džamija i pratećih objekata.

U povodu odlaska predsjednika Sabora IZ-e u Srbiji i glavnog imama Medžlisa IZ-e Priboj dr. Enes ef. Svrake na novu dužnost u Rijasetu IZ-e u BiH, Mešihat mu je izrazio zahvalnost za doprinos koji je dao u periodu od 24 godine obavljanja odgovornih funkcija u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Informativna služba

IMG_5969IMG_5960IMG_5953IMG_5963