Svrgnuti Morsi iz zatvora poručio da je dosljednost revoluciji rješenje egipatske krize

morsjiSin svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, Usame Morsi, tvrdi da je tokom susreta sa njim njegov otac bio nasmijan, optimističan i psihički stabilan.

Mlađi Morsi je na društvenoj mreži Facebook napisao da se u specijalnoj sobi egipatskog suda nakon jučerašnjeg ročišta sastao sa svojim ocem i da je njihov razgovor trajao 15 minuta.

“Primio me sa osmijehom. Psihički je stabilan. Rekao mi je da revolucija pravi sebi put”, tvrdi Usame Morsi.

Sin svrgnutog i nedavno na smrt osuđenog Morsija Usame tvrdi da ta presuda, kao ni druge egipatskog suda, nije mnogo uticala na njegovog oca.

“Rekao mi je u povjerenju, ne bojim se. Vjerujem da ćemo mi njima suditi revolucijom. Ova suđenja neće još dugo potrajati”, tvrdi Usame Morsi.

Usame tvrdi da mu je otac Morsi kazao da je cilj „pučke vlasti“ da uništi revolucionarne vrijednosti i volju naroda, ali da svima proslijedi da je revolucija najbolji put i rješenje.

“Vojni udar neće uspjeti i neće trajati vječno. Rješenje je u nastavku revolucije. To će vratiti vladavinu prava. Najveći poraz pučke vlasti će biti naša dosljednost vrijednostima i ciljevima revolucije“, kazao je svrgnuti predsjednik Morsi svom sinu.

Ističući kako je ocu prenio podršku koju mu pružaju domaći i strani krugovi, Usame Morsi je kazao da se njegov otac svima zahvalio, ali da se najviše zanimao za standard i uvjete života ljudi u zemlji.

(Anadolu Agency)