U Sarajevu počeo Sedmi međunarodni forum o vakufsko pravnim pitanjima

ccbb633e3ce29c3246430bf199856d54d4c605e0a9e53e2e88bf8e027973fb6fDanas je u Sarajevu počeo Sedmi međunarodni forum o vakufsko pravnim pitanjima koji će trajati do 29. maja. Učešće na ovom Forumu uzeće više od sedamdeset eksperata za vakufsko pravna pitanja iz svih dijelova svijeta, a centralne teme Foruma razmatrat će pitanje pravnog subjektiviteta vakufa (zimma), uvakufljenja proizvodnih sredstava i pretvaranja prihoda vakufa u osnovna sredstva.

Današnje svečano otvaranje ovogodišnjeg foruma počelo je prikazivanjem film o vakufima u BiH, nakon čega su uslijedila i obraćanja: predsjednika Naučnog vijeća Foruma, dr. Halid El-Mezkura, generalnog sekretara Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta, Iman El-Humejdan, zatim predstavnika Islamske banke za razvoj iz Džide KSA, Abdellahi Al-Faq Al-Mak, potom generalnog direktora Ureda za vakufe, zekat i hadž, Malezije, Anan Bin Muhammed te obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović i obraćanje člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. Nakon obraćanja i riječi dobrodošlice, prisutni gosti su imali priliku da posjete izložbu posvećenu vakufima koju je priredila Vakufska direkcija.

Mešihat Islamske zajednice na forumu predstavljaju predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, dekan FIS-a dr. Enver Gicić, direktor Medrese “Gazi- Isa beg” Rešad ef. Plojović  i direktor Vakufske direkcije Admir-ef. Doljanac.

Sedmi forum o vakufsko pravnim pitanjima održava se u okviru pete po redu manifestacije Dani vakufa 2015. godine, a organizatori su Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt, Islamski instituta za istraživanje i edukaciju Kraljevine Saudijske Arabije i Islamska banka za razvoj pod pokroviteljstvom gospodina Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Rijaset.ba