Katar donirao 50 miliona dolara za pomoć Rohingja izbjeglicama u Indoneziji

katarKatarska novinska agencija QNA javlja da se katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani danas u svojoj palati sastao sa šefom indonezijske diplomacije Rentom Marsudijem.

Glavna tema razgovora bila je aktuelna situacija u Indoneziji i Maleziji vezana za val izbjeglica iz Bangladeša i Mijanmara, pretežno pripadnika muslimanske manjine Rohingja koji su žrtve torture i nasilja u zemljama iz kojih bježe.

Indonezijski ministar Marsudi je od katarskog emira Al Thanija zatražio konkretnu pomoć za zbrinjavanje tih izbjeglica u Indoneziji.

Neposredno nakon sastanka, emir Al Thani je Indoneziji odobrio 50 miliona dolara za pomoć izbjeglicama.

Manjinska muslimanska zajednica Rohingja obespravljena živi u neuvjetnim naseljima u mijanmarskoj regiji Arakan. Žrtve su stalnih napada i progona od strane većinskih budističkih snaga. Sličnu sudbinu dijele i njihovi sunarodnjaci koji su ranije izbjegli u Bangladeš.

Žrtve su krijumčara koji ih vodama Indijskog okeana voze i tajne kampove i primoravaju na teške poslove. Veliki broj njih je ipak dospio doći do obala Indonezije i Malezije, gdje žive u neuvjetnim izbjegličkim kampovima.

Akos.ba