Mekka spremna za doček Ramazana, ukrašena svjetlima i dekoracijama

Mekka-okicenaRamazan je veoma poseban mjesec za sve muslimane, ali je i naročit događaj za Mekku. S tim u skladu, gradske vlasti su posvetile mnogo pažnje pripremama za sveti mjesec, u svetom gradu.

Direktor gradske uprave za komunalne poslove, Bandar Nuh, kazao je: “Ukrasili smo 2000 tornjeva i uličnih stubova, zajedno sa 500 palmi, sa 1700 žičanih svjetiljki, ukupne dužine sedam hiljada metara.”

“Instalirali smo preko 27 hiljada sijalica različitog dizajna i postavili 11 hiljada LED-dekoracija (ukrasi od svijetlećih dioda).”

U razgovoru za “Saudi Gazette”, saudijski portal na engleskom jeziku, Nuh je kazao da je posebna pažnja stavljena na ulaz u grad, Trg ZemZem, brzu željeznicu ka Džiddi i druge glavne komunikacijske koridore.

“Dekoracije su postavljene na parkirališta, parkove, javna mjesta i tunele, uključujući i tunel Kralj Fahd i tunel el-Fejsalijje.”

Kazao je kako će hadžije i drugi posjetioci biti iznenađeni umjetničkim tonom ove akcije.

“Na hadžije mi gledamo kao na goste u ovom gradu. Goste Mekke, Mesdžid-ul Harama i Ka'abe. Želimo se pobrinuti da uživaju u vremenu provedenom u Mekki i ponesu upečatljivo sjećanje na boravak u ovom gradu,” kazao je Bandar Nuh.

Ramazanski ukrasi su višegodišnja tradicija u Mekki, kazao je Nuh i dodao: “Dekoracije se obično postavljaju za vrijeme dva Bajrama. Gradska uprava još uvijek radi na ukrašavanju i ulažemo velike napore da sve bude spremno, kako za njene žitelje, tako i za posjetioce Mekke.”

(Saudi Gazette)