Saopćenje za javnost Sandžak TV

sandzak-tv-logoRukovodstvo i kolektiv Televizije Sandžak najoštrije protestuje zbog nekorektnog i neprincipijelnog odnosa JP Emisione tehnike i veze, koja djeluje pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem.

TV Sandžak je prije predviđenog roka ispunila sve uvjete za digitalizaciju signala i dobila dozvolu za njegovo emitovanje. Međutim, iako smo se JP Emisione tehnike i veze obratili, po njihovim riječima, prvi od svih lokalnih emitera u Republici Srbiji još u julu mjesecu 2014. godine, te odmah krenuli u pripremu za dostavljanje tzv. SDI signala po zahtjevima JP Emisione tehnike i veze, i u najbržem roku ispunili sve uvjete koje su nam tada postavili, danas 04.06.2015. godine dobili smo obavještenje da preduzeće Emisiona tehnika nema dostupnih uređaja neophodnih za puštanje signala Sandžak televizije u etar, te da će Sandžak TV biti prepuštena sama sebi da kupuje opremu koju je bila dužna obezbijediti Emisiona tehnika i veze, Javno preduzeće pri Ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija ministra Ljajića.

Obzirom da puštanje signala treba krenuti u nedjelju, 07.06.2015. godine, a nabavka neophodnog uređaja može potrajati i više od mjesec dana, ne možemo nikako prihvatiti da je slučajnost to da uređaja nema baš za Televiziju Sandžak u Novom Pazaru, koja u ovim predramazanskim i ramazanskim danima treba emitovati program koji željno iščekuju naši gledaoci.

Ovakvu zloupotrebu državnih organa od strane ministra Ljajića i njemu podređenih, smatramo otvorenom opstrukcijom, kršenjem zakona i obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Imajući u vidu činjenicu da je TV Sandžak jedina televizija u Novom Pazaru i sjevernom Sandžaku otvorena za sve političke i društvene subjekte, jedina koja emituje program na Bosanskom jeziku a da direktni konkurent sa istog područja pod direktnom je upravom lokalnih vlasti ministra Ljajića ovu „slučajnost“ smatramo pokušajem uspostave monopola nad sandžačkim eterom.

TV Sandžak traži zaštitu od svih domaćih i međunarodnih medijskih udruženja, institucija Vlade Republike Srbije kao i međunarodnih faktora, jer se ovakvim neprofesionalnim i monopolističkim odnosom i zloupotrebom institucija pod upravom nadležnog ministra šalje slika da u Sandžaku treba zavladati jednoumlje kakvo smo imali prilike gledati 90-tih sa režimskih medija.

Kolektiv televizije Sandžak neće ni pod koju cijenu dozvoliti gašenje signala, te će učiniti sve kako bi televizija nastavila neometano emitovanje svog programa.

Dostavljeno:

– Premijeru Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću

– Ministru kulture i informisanja g. Ivanu Tasovcu

– Domaćim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava

– Medijskim udruženjima

– Medijima