UN poziva Izrael da ne preseljava beduine

beduini_palestina_epa_mainMakarim Wibisono, specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za ljudska prava na palestinskoj teritoriji, ponovio je poziv Izraelu da odustane od planova od prisilnog preseljavanja beduina na području Zapadne obale, javlja Anadolija.

Iz Ureda za odnose sa javnošću UN-a navode da je Wibisono ponovio poziv Izraelu da odustane od planova prisilnog preseljavanja beduina na području Zapadne obale.

Naglašavajući da su dvije trećine onih na koje će se seoba negativno odraziti djeca, Wibisono kaže da su hiljade ljudi u pripravnosti zbog plana koji je usmjeren ka prisilnoj promjeni mjesta stanovanja u skoroj budućnosti, a što je u suprotnosti sa međunarodnim ljudskih pravima.

Rušenje improviziranih skloništa

Prema njegovim riječima, implementacija ovakvog plana “rađa loše rezultate” te je s njim ugrožen integritet palestinskog teritorija.

Wibisono je na funkciji od 2014. godine i od tada je stvorio blisku saradnju sa palestinskom Vladom, međutim, izraelska Vlada mu još nije dozvolila da posjeti okupirano palestinsko područje.

Izraelske vlasti redovno ruše improvizirana skloništa u kojima žive beduini na Zapadnoj obali i pokušavaju ih preseliti u stanove koji su građeni planski.

Lokalni aktivisti navode da Izrael namjerno preseljava beduine kako bi širio jevrejska naselja na Zapadnoj obali blizu Istočnog Jerusalema.

Izvor: Agencije