Kina opet zabranjuje Ujgurima ramazanski post

uighur-man-220x180Pojedine lokalne samouprave u kineskoj regiji Xinjiang pojačale su kontrole nad muslimanima uoči ramazana.

U posljednjih nekoliko dana, državni mediji i vladine internet stranice u Xinjiangu objavile su priče i službene obavijesti u kojima se zahtijeva od članova stranke, državnih službenika, učenika i nastavnika da ne poste tokom ramazana.

U regiji Jinghe,u blizini granice sa Kazahstanom, zvaničnici za sigurnost hrane su prošle sedmice odlučili da će ‘uputiti i podstaći’ halal restorane da ostanu otvoreni kao i obično tokom ramazana, stoji na internet stranici Vlade.

Oni koju budu otvoreni imat će manje posjeta od inspektora za sigurnost hrane, dodaje se.
Druge vladine institucije su također dale slične upute.
U regiji Maralbexi, gdje je tokom 2013. godine u nemirima ubijena 21 osoba, zvaničnici stranke su također morali dati usmene kao i pisane garancije gdje ‘garantuju da nisu vjernici, da neće prisustvovali vjerskim aktivnostima te da neće postiti tokom ramazana’, prenose državni mediji.
Prognane ujgurske grupe i aktivisti za ljudska prava kažu da vladine represivne politike u Xinjiangu, uključujući i ograničavanje vjerskih aktivnosti, izaziva nemir, optužbe koje zvanični Peking negira.
“Kina povećava svoje zabrane i monitoring kako se ramazan približava. Vjera Ujgura je ispolitizirana, a povećanje kontrole može izazvati otpor”, kazao je Dilxat Raxit, glasnogovornik prognane ujgurske grupe, Svjetski kongres Ujgura.

Vlada je uvijek poricala da pokušava obuzdati post, iako je zvaničnicima i osobama mlađim od 18 godina zabranjeno učestvovanje u vjerskim aktivnostima.
U nedjelju, šef komunističke stranke Xinjianga, Zhang Chunxian, je upozorio kako je stabilnost regiona suočena sa ‘stalnim pristiskom’ od vjerskih ekstremista.
U Kini živi oko 20 miliona muslimana, a samo jedan njihov dio su Ujguri, turkijska grupa koja Xianjiang naziva svojim domom.

IslamBosna.ba