Ramazanska poruka

SONY DSC

„O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni i skrušeni.“ (El-Bekare, 179)

Draga braćo i sestre,

Danas kada zađe Sunce nastupit će mjesec Ramazan 1436., odnosno 2015. godine. Sutra, u četvrtak, 18. juna 2015. godine po Miladu prvi je dan ramazanskog posta.

Braćo i sestre, mubarek mjesec Ramazan nam ove godine dolazi kada su dani jako dugi i topli. Dani posta u trajanju i po 18 sahata. Dolazi nam kao najbolja škola za dušu u kojoj je učitelj Kur'an Časni i Pejgamber Odabrani, u kojoj je post terapija za bolesti duše, a posebno za bolesti ljubomore, licemjerja i samoljublja.

Ramazan nas uči samopoštovanju duše i njenoj želji da nadjača tjelesne strasti.

Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti i njenoj želji da živi u moralu.

Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku i njegovoj želji da živi u miru i sreći.

Pred nama je mjesec Ramazan, a za post u njemu Allah dž.š. kaže: „Post je Moj i Ja ću za njega posebno nagrađivati.“

Vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma i čovjek sa razumom i strastima. Ako strasti nadvladaju razum onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada strasti onda je čovjek bolji od meleka. Prema tome, čovjek je u sredini – između razuma, duše i požude tijela.

Ramazan je vrijeme, a post ibadet da liječimo dušu od mržnje, da liječimo srce od pakosti, da liječimo jezik od ružna govora, da liječimo oči od zabranjenog pogleda, da liječimo ruke od nevaljala posla. Da liječimo sebe, porodicu, svoju zajednicu i društvo od poroka koji nam život čine teškim i neizvjesnim.

Ramazan je škola u kojoj se čovjek uči da voli Boga i čovjeka.

Ramazan je milost Božija koja čovjeka uči kako da očisti svoje srce od pakosti.

Ramazan je blagost koja čovjeku donosi lijepe misli i uči ga da govori lijepe riječi.

Ramazan je sreća i spas čovjeku koji ima ruku da usreći i spasi čovjeka koji zaslužuje ljubav i pažnju, jer onaj koji usreći i spasi čovjeka, Allah će njega usrećiti na ovome i spasiti na drugome svijetu.

Zato, darujmo otvorenost naše duše, širinu našega srca i pruženost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo našu brigu i ljubav.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta jeste da kod nas probudi saosjećanje prema onima koji su potrebni naše pomoći. Umjesto brojnih organiziranih iftara, pomozimo rad vakufskih kuhinja u kojima se u kontinuitetu svakodnevno hrani preko 2.500 osoba. Budimo dio onih koji pomažu gladne.

Uzvišeni Stvoritelju, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas Bože da volimo ljude i da im oprostimo ako su prema nama grijeh počinili, a obdari nas Bože snagom da od ljudi oprost tražimo ako smo mi prema njima pogriješili. Allahu Sveznajući, pouči nas da vidimo dobro koje je ispred nas, a ne zlo koje je iza nas. Nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Učini da u svijetu zavlada mir i pomozi napaćenima. Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje Milosti, Tvoje upute i Tvoga oprosta kojeg Si obećao onima koji se raduju ibadetima mjeseca Ramazana.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec Ramazan u ovim dugim i toplim danima donijeti Allahovu milost i oprost, od srca, svim pripadnicima islama u Srbiji, na području Muftijstva sandžačkog, Muftijstva preševskog i Muftijstva beogradsko-novosadskog – RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić