Poruka Muftije Zukorlića političarima u Sandžaku

Gostovanje muftije Sandžačkog uzdrmalo javnost. Muftija se u živom programu dotakao brojnih tema i događaja, dok je  jednom dijelu emisije prokomentarisao političku situaciju u gradu i rad Bošnjačkih ministara u vladi Srbije.

 

“Ne mogu da vjerujem do koje mjere ide taj cinizam, nemoral, taj etički paradoks da imate čovjeka, ministra, koji dok jejedan n avlasti hvali ga, a ukoliko padne sa vlasti hvali ovog drugog, kojeg je do juče napadao za hatar prvog. Govore da mnoramo spasiti ekonomiju i da se moraju otpustiti radnici iz opštine  a i dalje se novi zapošljavaju, i to korupcijski, to je prava kataklizma. I onda onako najedeni  i napijeni izađu pred skupštinsku govornicu i udaraju p o muftij i po Islamskoj Zajednici. Ta vladajućastruktura u Novom Pazaru je neokomunistička, to je ono što je bilo prije. Kako smo se obračunali sa golootočkim titoizmom, komunizmom, obračunaćemo se i sa ovim postkomunizmom koji se navodno pakuje u neku demokratsku strukturu, koja zapravo predstavlja osnovnu prirodu antiislamskog i antimuslimanskog” kaže muftija Zukorlić.

Sa druge strane Muftija napominje da nema ništa protiv političkog pluralizma, ali da se politika ne smije miješati u djelovanje IZ.

“Neću  javno ružno ništa reći ni za Ljajića ni za Ugljanina ni za njihove partije, ali neka se odreknu razbijanja IZ, i neka gospodin Ugljanin ispravi ono što je napravio napadom na IZ. A ovaj drugi nek prestane pokušavati praviti privatne džamije i nek prestane praviti svog Zilkića. Nejka stranke postoje, neka nauče da razgovaraju jezikom političkog pluralizma i neka zastupaju svoje stavove i bore za svoje glasove, ali u okviru jedne kulturne sfere. Oni su ljuti na mene što ja ne dozvoljavam imamima da budu njihova politička mašinerija” ističe Muftija sandžački.

Muftija Zukorlić se dotakao i trenutnog otpuštanja radnika iz Gradske uprave, kao i onih koji prelaze iz jedne političke partije u drugu.

“Dobijete haos gdje se mora isterati 14 portira, sirotinja se isterava da bi se primili neki kao članovi gradskog vijeća ili član gradskog kabineta. Član kabineta ne postoji ni u bijeloj kući, a ovdje postoje kojekakvi zamjenici i članovi kabineta. Član kabineta, što uopšte ne postoji, znači da taj ,,član,, ima sigurnu platu ali nesigurnu stolicu, ali je on iz SDP-a, još ako je bio nekada kod muftije on je najskuplji dok ga ne uzmu” rekao je Muftija.

Muftija Zukorlić se nadovezao i odgovorio na pitanje koje mnoge zanima.

“Kada me pitaju da li Vam je teško što vas izdaju, kažem neprijatno je za one za koje ste mislili da su vam prijatelji, ali kad razmislim, svuda u svijetu se plaća komunalna usluga otklanjanja smeća, a meni to Rasim Ljajić radi besplatno i ja mu se na tom zahvaljujem. Hvala ti Rasime Ljajić što mi uklanjaš kadrovsko smeće iz institucija. Razlog što su pojedini otišle jeste što sam im svima rekao ko god želi da krade neka ide u SDA i SDP ovde to ne može!”

Elmasa Šećović/Nermina Rebronja