Zmije: Saveznici palestinske omladine u borbi protiv izraelske okupacije

zmijeHvatanje zmija postaje popularan hobi palestinske omladina, ali i nova taktika u borbi proitv izraelskih vojnika u borbama koji su izbile u gradu Silvadu, istočno od Ramallaha, na okupiranoj teritoriji Zapadne obale.

Nakon nekoliko ponovljenih upada izraelske vojske i sukoba, lokalni aktivisti i omladina su osmislili inovativan način za zaplaše vojnike. Naime, zmije koje su uhvatili u svojoj okolini, mladići postavljaju u snajperska legla i rovove izraelskih vojnika.
“Sve je počelo bez ikakvog plana, mladići su nahvatali nekoliko zmija i igrali se s njima, a kad su odlučili da ih se riješe, stavljali su ih na betonske blokove koje Izraelci koriste kao zaklon ili snajpersko uporište, ili na terene oko tih pozicija,” kazao je aninimni aktivista iz Silvada.
 “Kada samo vidjeli reakcije vojnika, koliko ih šokira prisustvo zmija u njihovoj okolini i strah koji im zadaju, osjećali smo se nekako ushićeno i to nam je dalo podstrek,” kaže palestinski mladić.
Sukobi u gradu Silvadu su počeli prije 18 mjeseci, kada je grupa jevrejskih doseljenika fizički nasrnula na palestinskog poljoprivrednika. Lokalno stanovništvo je odgovorilo spališvi jedan od prodajnih kioska, u vlasništvu doseljenika. Od tog incidenta, izraelska vojska je stalno prisutna na zapadnom ulazu u Slivad, a sukobi su skoro svakodnevni.
U velikom broju palestinskih sela i gradova na Zapadnoj Obali dešavaju se sukobi i konfiskuje zemljište, sve zbog doseljenika.
“U nekoliko ovih operacija ‘zaplašivanja’, naša omladina uspije da se probije do položaja koje su držali izraelski vojnici, dok oni bježe u strahu, a na taj način uspijemo doći u posjed dimnih bombi i granata za omamljivanje, koje ostave za sobom.”
“Omladina koristi ta sredstva protiv istih tih vojnika kada izbiju sukobi, ili tokom noći, kada počnu upadi u grad.”
(AA)