Reisu-l-ulema: BiH traži od IZ da se odrekne mahrame i ramazana!

husein-ef-kavazovic-reisululema-izbih-iskljucivost-je-sejtanski-posao_1423172109-650x453Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović prije desetak dana dao je intervju za radio BIR. U tom intervju reis Kavazović je spomenuo jedan veoma važan problem koji se tiče odnosa Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici u BiH.

Riječ je o nepotpisivanju ugovora između BiH i IZ. Ovaj problem niko ne stavlja na dnevni red, a izjava reisa Kavazovića o tom pitanju promakla je neopaženo.Podsjećamo da je država BiH bez ikakvih komplikacija potpisal ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom. Međutim, kada je na red došlo potpisivanje istog ugovora i sa Islamskom zajednicom u BiH nastupile su blokade. Ovo je ješo jedan dokaz da su muslimani u Bosni i Hercegovini u podređenom položaju u odnosu na pripadnike drugih vjera.

Evo šta je rekao reis Husein ef. Kavazović o tom problemu.

“Moram iskazati svoje nezadovoljstvo time da Islamsku zajednicu, koja puno radi da se pomogneu u društvu, kada mi imamo neki zahtjev onda smo ipak na margini rješavanja naših problema. Mi o tome ne govorimo dovoljno u javnosti. Navešću samo primjer potpisivanja ugovora Islamske zajednice sa državom koji se stalno problematizira sa druge strane. Druge dvije zajednice su potpisale ugovor sa državom, Islamska zajednica nažalost ne može da potpiše. Razlozi su banalne prirode za nas, oni nikako ne mogu da stoje. Traži se da se mi odreknemo marame, pokrivanja muslimanke, iftara – vremena za iftar i za sehur za one koji rade u firmama. To je nešto što nas vrijeđa i evo od prošlog ramazana kada smo to pitanje spomenuli do danas ništa nije učinjeno. Prema našim informacijama sa zadnje sjednice Vlade BiH to pitanje je skinuto sa dnevnog reda. Ne znam kakva će biti sudbina toga, zabrinuti smo zbog toga i izražavamo naše nezadovoljstvo”.

 

Izvor: Saff.ba