Sjećanje na Srebrenicu u Londonu: Reis Kavazović učio Kur'an

Kavazovic-u-LondonuVelika Britanija – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je u Londonu učestvao na centralnoj manifestaciji u Velikoj Britaniji posvećenoj obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje je u Westminsterskoj opatiji učio suru At-Takwir.

Obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Londonu su prisustvovale i brojne druge ugledne ličnosti iz političkog i javnog života Velike Britanije, ali i brojne druge ličnosti iz BiH. Odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici prisustvovao je britanski premijer David Cameron te neki drugi članovi britanske vlade, bivša ministrica baronesa Sayeeda Warsi, britanski parlamentarci, golman nogometne reprezentacije BiH i Stokea Asmir Begović i njegova supruga Nicolle, članovi porodica ubijenih Srebreničana te brojni drugi koji su željeli odati počast ubijenima.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom održao govor u kojem je istaknuo da se “pomirenje može postići samo na temelju istine i pravde. Proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina”.

Sa ovog memorijala u Londonu svijetu je upućena snažna poruka sjećanja na genocid u Srebrenici i nada za bolju budućnost bez krvoprolića.

Zvaničnici iz BiH danas su imali i prijem kod britanskog premijera Camerona, koji je također u svom govoru danas istaknuo potrebu sjećanja na žrtve Srebrenice koje nikada ne smiju biti zaboravljene.

Članice Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić i Kada Hotić su se obratile prisutnima u Westminsterskoj opatiji, gdje su govorile o stradanjima Srebreničana.

Velika Britanija je, kako je danas u svom govoru istaknuo i Izetbegović, prva zemlja u svijetu koja je održala komemoraciju povodom godišnjice genocida u Srebrenici te da je jedina zemlja na svijetu koja je proglasila dan sjećanja na Srebrenicu.

(Foto: Twitter/Faktor.ba)