Dvanaest hiljada učesnika Marša mira na putu za Potočare

mars_mira_tanja_novak_ajb_mainOtprilike 12.000 učesnika jedanaestog “Marša mira Nezuk – Potočari 2015” krenulo je jutros na trodnevni put u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli, potvrdio je za Al Jazeeru predsjednik Pododbora za Marš Hamdija Fejzić.

Fejzić je naveo da su prve procjene govorile da u Maršu učestvuje 9.000 ljudi, ali da se nakon samog polaska priključilo još učesnika, tako da se sada procjenjuje da prema Potočarima ide gotovo 12.000 ljudi.

Prema riječima predsjednika Pododbora za Marš, put ka Potočarima, zahvaljujući dobroj pripremi, prolazi bez ikakvih problema.

Njima će se na putu ka Potočarima pridružiti još nekoliko grupa učesnika.

U “Maršu mira” učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta.

“Marš mira” bi trebao stići u Potočare 10. jula, dan uoči komemoracije žrtvama genocida i dženaze za 136 novoidentificiranih žrtava.

Prije polaska na put, koji će trajati tri dana, učesnici “Marša mira” proučili su Fatihu i minutom šutnje odali počast žrtvama srebreničkog genocida, prenosi Anadolija.

I ove godine na čelu kolone se nalaze Srebreničani koji su preživjeli genocid iz jula 1995.

“Marš mira” je, pored komemoracije i dženaze u Potočarima 11. jula, jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.241 žrtva genocida i s ovih 136 koje će naći smiraj to je ukupno 6.377 žrtava, a porodice tragaju za još 1.995 ubijenih.

Trodnevni marš

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, kolona polazi iz Nezuka, općina Sapna.

Jutros je iz Bihaća ka Srebrenici krenuo tradicionalni biciklistički maraton na kojem učestvuje 250 osoba iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do Sjedinjenih Američkih Država.

Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, te ultramaraton maraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Bicikliste čekaju tri dnevne etape, a najgora je upravo ova danas. Čeka ih prelazak Grmeča do Ključa te odmor pored Sane, a zatim uspon na Čađavicu i dug put do Jajca.

“Prošle godine maraton je bio otežan zbog kiše, a ove godine vrućine su velike”, kazali su nam učesnici koji ovdje nisu prvi put.

“Vožnjom prelazimo oko 500 kilometara dugu trasu i svojim prisustvom 11. jula odaćemo počast stradalim žrtvama”, kazao je Ermin Lipović, predsjednik kluba ekstremnih sportova “No Limit” u čijoj organizaciji se sprovodi maraton.

Učesnicima Marša mira drugog dana, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima priključit će se i oni koji će tog dana u jutarnjim satima krenuti iz Žepe ka Potočarima.

Učesnici motomaratona krenut će iz Sarajeva u petak, u jutarnjim satima, koji će se priključiti tog dana učesnicima Marša mira.

Džuma namaz (podnevna molitva muslimana petkom) planirana je u petak za učesnike Marša mira u Šušnjarima, a kolona će se zaustaviti kod igrališta osnovne škole u Srebrenici, gdje će učenjem Fatihe odati počast žrtvama.

U Memorijalni centar Potočari učesnici Marša mira 2015 stići će u petak, 10. jula, između 17:00 i 17:30 sati, nakon čega je planirano iznošenje tabuta 136 žrtava koje će ove godine biti ukopane.

Doček učesnika motomaratona iz Sarajeva planiran je u Potočarima između 18:00 i 18:30 sati, 10. jula.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

U mjesecu ramazanu

U Srebrenici je sve spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula, saopćio je nakon sastanka u utorak Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, pozvavši sve koji će tog dana doći u Srebrenicu i Potočare da poštuju instrukcije Organizacionog odbora, prenosi Anadolija.

“Mi osam mjeseci radimo na organizaciji, molimo sve da poštuju kodekse ponašanja kako ne bi otežali svima, molimo na strpljivost, svi oni koji dolaze vlastitim vozilima, molimo da krenu ranije da bi se izbjegle gužve, svi moramo raditi zajedno kako bi sve proteklo u najboljem redu”, istakao je Duraković.

Prema riječima članova Organizacionog odbora, očekuje se da će na kolektivnoj dženazi i komemoraciji 11. jula, obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, prisustvovati više od 50.000 ljudi.

Ovo je treća godina kako se obavlja dženaza u mjesecu ramazanu.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović poručio je da se uvaži “klima” mjeseca ramazana i da svi sudionici dženaze svoj odnos podignu na najviši nivo prema svakoj žrtvi i svakom sudioniku.

“Obavljajući dženazu u mjesecu ramazanu mi šaljemo poruku o sebi, ona će doći u svaki kutak zemaljske kugle i jako je važno kako ćemo to kao narod manifestirati”, istakao je muftija Fazlović.

Izvor: Al Jazeera i agencije