Saopćenje Kancelarije reisu-l-uleme

rijasetSarajevo, 16. juli 2015. (MINA) – Povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, 15. jula 2015. godine, Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost saznanjem da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio zakon kojim se građanima Bosne i Hercegovine ograničavaju prava i sloboda biranja i promjene mjesta boravka i prebivališta. Mnogi muslimani Bošnjaci su uznemireni zbog činjenice da bi im ovim Zakonom moglo biti onemogućeno pravo na prijavu boravka i prebivališta na zemlji svojih djedova i očeva.

Zakon se usvaja u vrijeme intenzivnijih napada i provokacija bošnjačkih povratnika na području entiteta RS, a posljednji najmonstruozniji primjer je brutalno fizičko zlostavljanje Nermina Hanifića iz Kotor Varoši i urezivanje na njegovom tijelu znaka „četiri S“. Ova barbarska okrutnost i zastrašujuća poruka Bošnjacima mora rezultirati mobilizacijom svih snaga kako bi se inspiratori i akteri ovog groznog zlodjela otkrili i procesuirali.

Pored fizičkog zlostavljanja i maltretiranja povratnika, naročito je zabrinjavajuće da se kroz institucije sistema i usvajanjem nepravednih zakona stvara zakonski okvir za diskriminaciju ljudi. Islamska zajednica očekuje da politički i državni predstavnici, naročito oni koji na izborima traže glasove Bošnjaka, bez oklijevanja ispune preuzeti emanet, te odlučno i beskompromisno zaštite bošnjačke interese i onemoguće sistemsku diskriminaciju povratnika.

Islamska zajednica podsjeća, da se ovim Zakonom, na što je upozoravala i tokom 2013. i 2014. godine, podriva suština Dejtonskog sporazuma, jer je jedan od glavnih stubova Mirovnog sporazuma povratak prognanih i kreiranje ambijenta za održiv povratak. Također, sloboda kretanja i boravka jedno je od temeljnih ljudskih prava i sloboda u demokratskom svijetu. Stoga je nerazumljivo da se može u demokratskom društvu usvojiti jedan tako diskriminirajući zakon i da politički subjekti i civilno društvo nemaju dovoljno snage da se suprotstave takvim politikama, kaže se u saopćenju Kancelarije reisu-l-uleme.