Stotine požara haraju Indonezijom

pozar_indonezija_main_afp_gettyHiljade ljudi prijavile respiratorne probleme, zatvaraju se škole, ugrožena utrka Formule 1, vatru gasi i vojska.

Indonezija je u utorak razmjestila dodatnih 1.600 vojnika kako bi pomogla u suzbijanju širenja šumskih požara, koji su prouzročili štete do Malezije, gdje su zbog gustoga dima zatvorene škole.

Organizatori Velike nagrade Singapura u natjecanju Formule 1 zabrinuti su zbog organizacije događaja koji bi trebao početi u nedjelju navečer.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo naredio je da se na Sumatri razmjeste vojna pojačanja nakon što su vlasti u pokrajini Riau, smještenoj nasuprot Malezije i Singapura, s druge strane Malajskog prolaza, proglasile izvanredno stanje.

U pokrajini Riau razmješteno je 1.000 vojnika, a 600 ih je poslano na jug Sumatre.

Vatra izmiče kontroli

Ondje je već 1.000 vojnika, koji su onamo stigli prošli tjedan, u nastojanju da pomognu lokalnim vlastima u gašenju stotina požara.

Vlasti su procijenile da je gotovo 25.000 stanovnika prijavilo respiratorne poteškoće, prenosi Hina.

Kao i svake godine tijekom sušne sezone, Indoneziju opustoše šumski požari i požari koji zahvaćaju poljoprivredna dobra, a nastaju zbog krčenja i paljenja šuma, te često izmaknu kontroli.

Takva nazadna i protuzakonita poljoprivredna metoda koristi se zbog čišćenja i gnojenja terena u područjima tropskih šuma.

Svrha je stvoriti plodno tlo za različite poljoprivredne kulture, osobito palme, od kojih se dobiva ulje.

Metoda je osobito popularna na Sumatri i Kalimantanu.

Mjere protiv odgovornih

Indonezijski predsjednik snagama reda je naredio “poduzimanje oštrih mjera protiv odgovornih za izbijanje šumskih požara”.

Pod istragom je 15 tvrtki, objavile su vlasti.

Zbog loše kvalitete zraka deseci tisuća stanovnika prisiljeni su nositi maske, koje im se dijele besplatno.

U 1997. i 1998. godini slični su požari izmaknuli kontroli, zatamnivši nebo nad dijelom jugoistočne Azije nekoliko mjeseci.

Ekonomski gubici tada su procijenjeni na 9,3 milijarde dolara.

Izvor: Agencije