Mekka: preko hiljadu vjernika evakuirano nakon požara

Mekkah-pozarViše od hiljadu azijskih vjernika evakuirano je iz hotela u Mekki gdje je izbio požar, nekoliko dana prije početka hadža, velike godišnje hodočasti muslimana, saopćila je u četvrtak saudijska civilna zaštita.

Dva hodočasnika su povrijeđena u noćnom požaru u sobi hotela gdje su smješteni državljani jedne azijske zemlje, koja nije još utvrđena, precizirao je glasnogovornik, poručnik Abdallah el-Harithi u saopćenju.

Evakuirano je ukupno 1.028 vjernika iz hotela sa 11 katova i trebali bi biti smješteni negdje drugdje u Mekki, dodao je on, ali nije precizirao uzroke nesreće ni očekivane štete.

Ovaj požar dogodio se nakon teške nesreće, izazvane u petak padom velikog krana u Velikoj džamiji u Mekki, koji je rezultirao smrću najmanje 107 ljudi i 400 povrijeđenih vjernika, javila jeFena.

Prema navodima saudijskih vlasti, gotovo 1,24 miliona vjernika već je stiglo iz inozemstva na hodočašće ove godine, čiji će rituali početi u utorak i nastaviti se dan kasnije odlaskom na planinu Arafat, u blizini Mekke, uoči Bajrama koji će obilježiti muslimani u cijelom svijetu.

(bosnjaci.agency)