Austrija- Izbjeglice proslavile Kurban-bajram u zamku

Drevni zamak u austrijskom selu između Beča i Mađarske je mjesto u kojem ne biste očekivali bajramsku proslavu.

Ali u četvrtak, Austrijanci sela Buckeneudorf su došli da zajedno sa sirijskim i iračkim izbjeglicama proslave Kurban- bajram.
“Austrijanci su najljubazniji ljudi”, kaže Abir, nastavnik likovnog iz sirijskog grada Deir ez-Zur, koji je sjedio na večeri zajedno sa svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Ramom i ostalim izbjeglicama.
“Mi smo znali da ukoliko IDIŠ dođe u Deir ez-Zur da će nas zaklati. Nismo imali hrane”, kaže Rama odjevena u vuneni šešir koji je isplela penzionerka iz sela.

Njihovu raskošnu večeru je pripremio Ebu Tajjib, profesionalni kuhar, koji je poput nje pobjegao iz svoje domovine. Već šest dana se nije čuo sa svojom porodicom u sirijskom gradu Dera’a.
Večera je poslužena u hali zamka koja je nekada pripadala Karlu Velikom i habsburškom caru Franz Josefu. Zamak je sada vlasništvo Sabine Scheller- Lamberty, četrdesetdevetogodišnje žene koja se bavi marketingom i nekretninama i dovoljno zarađuje kako bi kupila zamaka sa 162 sobe.
Nakon što su pobjegli od smrti i rušenja u svojim domovinama, muškarci, žene i djeca iz Sirije i Iraka su prvo završili u centru za azilante u Traiskirchenu u blizini Beča. Centar je bio toliko pretrpan da je na hiljade azilanata spavalo na otvorenom prostoru.

Iz Traiskirchena prebačeni su autobusom do Brucknedorfa. Shoeller-Lambery je ponudila da smjesti izbjeglice u neke od soba u zamku. Uostalom, primila je 162 izbjeglica do sada.
Vlasti su u početku odbile njen prijedlog. Kazali su da je potrebno zamak renovirati ali nakon što su zahtjevi za smještaj postali sve veći oni su se predomislili.
“U gluho doba noći prije oko desetak dana, oko 2 sata ujutro, autobus je dovezao oko dvadesetak osoba sa paketom dokumenata. Azilanti”, kazala je Christian Hanel iz lokalnog savjeta zajednice.
Uz pomoć volontera Sabine je uvela struju u sobe izbjeglica. Sada se 24 izbjeglice nalaze u zamku dok čekaju azil u Austriji.
U četvrtak, djeca su trčala po dvorištu noseći igračke koje su dobili za Kurban-bajram.
“Oni su moja djeca i boriću se za njih”, kazala je Sabine.IslamBosna.ba