Poznat identitet bombaša koji je izveo teroristički napad u Istanbulu

turskaPremijer Republike Turske Ahmet Davutoglu potvrdio je da je teroristički napad, u istanbulskom kvartu Sultanahmet, u kojem je poginulo najmanje deset osoba, izveo državljanin Sirije, Nebil Fadli, rođen 1988. godine

“Utvrdili smo da je počinitelj napada stranac koji je član IDIŠ-a”, kazao je Davutoglu u Ankari.
Predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdoan je ranije potvrdio da je bombaš sirijskog porijekla.

“Želim iskazati žaljenje i osuditi samoubilački napad na trgu Sultanahmet u Istanbulu za koji se ispostavilo da je izvela osoba porijeklom iz Sirije”, rekao je Erdogan, na ambasadorskoj konferenciji u Ankari.

Erdogan je istakao kako se zbog aktivnosti terorističke organizacije krše prava i slobode više miliona ljudi u regiji, te naglasio kako onaj ko krši ta prava nije država, nego teroristička organizacija.
“Nažalost… ima smrtnih slučajeva, uključujući lokalno stanovništvo i strance. Ovaj incident još jednom pokazuje da se moramo obračunati sa terorizmom”.
“Odlučan stav Turske se neće promijeniti. Mi ne pravimo bilo kakvu razliku između imena i skraćenica terorističkih grupa. Prvi cilj svih terorističkih grupa koje su aktivne u regiji je Turska jer se Turska provi svih njih bori istom odlučnosti”, kazao je on.

Najmanje devet njemačkih državljana nalazi se među deset osoba koje su ubijene u samoubilačkom napadu u srcu turističkog dijela Istanbula, navodi zvaničnik turske vlade.
“Među ubijenim nalazi se najmanje devet Nijemaca”, kazao je zvaničnik.
Od 15 ranjenih, devetero je iz Njemačke, dvoje turista je iz Perua te jedan norveški državljanin.

IslamBosna.ba